Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

fillНа 29 април във Върховната Рада е внесен законопроект за санкции срещу Московския патриарх Кирил и други висши представители на РПЦ. Документът е внесен от двадесет депутати от партиите „Глас“, „Слуга на народа“, „Европейска солидарност“ и „Свобода“. Санкциите се въвеждат „за системна и активна подкрепа на войната срещу Украйна, легитимиране на военните действия и геноцид на украинците от страна на РФ“, както и за подкрепа на идеологията за „Руския свят“. Те са насочени срещу патр. Кирил, Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев), Псковски митрополит Тихон (Шевкунов), прот. Николай (Балашов).

Предложените санкции предвиждат забрана за влизане в страната, блокиране на активи, временно ограничение на правата за ползване на имущество, ограничение на търговските операции, частично или пълно прекратяване на транзита на ресурси, полети и превоз на територията на Украйна, предотвратяване на изтеглянето на капитал извън границите на Украйна, прекратяване на изпълнението на икономическите и финансови задължения, отнемане на държавните награди на Украина, забрана за придобиване на поземлена собственост и др.

По-рано стана ясно, че шумно обсъжданото предложение за забрана на УПЦ-МП няма да бъде разглеждано от украинския парламент. Неговият председател Руслан Стефанчук отбеляза, че във време на война няма да бъде приет нито един закон, който може да предизвика разделение в обществото.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rqwp 

Разпространяване на статията: