Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

dramas 8Днес, 2 май 2022 г., на 59-годишна възраст внезапно почина митрополитът на Драма Павел (Апостолидис). Първоначалната информация е, че той е починал след остър инфаркт на миокарда.

Покойният митрополит на Драма е роден във Верия (Бер) през 1963 г. Учи в Духовната семинария в Ламия, след това завършва Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 2002 г. защитава докторат в същия университет. През 1983 г. е ръкоположен за дякон, а през 1988 г. – за презвитер от Верийския митрополит Павел. Бил е ефимерий в църквата „Преп. Антоний Нови“, покровителя на Верия, а през 1991 г. е назначен за игумен на манастира „Св. Богородица – Сумела“ и за заместник-председател на управителния съвет на едноименната фондация.

Автор е на множество публикации във вестници и списания. Изнасял е много беседи и лекции. Участвал е в църковни мисии в Гърция и в чужбина.

Пет дни след смъртта на Драмския митрополит Дионисий, на 5 октомври 2005 г., е избран за митрополит на Драма от Св. Синод на Гръцката църква. През 2016 г. той освети в Драма новата църква „Св. Хризостом Смирненски“ (новомъченик, митрополит на Смирна, убит от турците през 1922 г.; през 1902-1909 г. Хризостом е бил Драмски митрополит, но е отстранен от Високата порта заради острата му антибългарска дейност в епархията).

Митр. Павел често посещаваше България, участваше в различни събития в Неврокопска и Пловдивска митрополии. У нас той се помни и с многократните си призиви за връщане на отнетите светини от гръцки манастири при българската окупация в днешна Северна Гърция.

Опелото на митр. Павел ще бъде във вторник, 3 май, в катедралния храм на Драма „Въведение Богородично“. То ще бъде отслужено от Атинския архиепископ Йероним.

За местоблюстител на катедрата на Драма е определен митрополитът на Ксанти Пантелеймон.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rqky 

Разпространяване на статията: