Мобилно меню

4.9661016949153 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (354 Votes)

407„Ние осъждаме руското нахлуване в Украйна“, категоричен е Кипърският архиепископ Хризостом II в интервю за кипърската телевизия РИК. Негово Блаженство подчерта, че няма логика в това, което руският президент прави в Украйна. Нищо не може да оправдае разрушаването на една страна, смята той. „Действията на Владимир Путин показват, че той не е християнин“, добави архиереят. „От една страна стана ясно, че украинският проблем не е църковен, както се твърдеше, а изключително политически, и аз се радвам, че това се изясни. От друга страна обаче страдам дълбоко, че умират хора“.

Архиепископът изрази съмнение в психическото равновесие на руския президент и недоумява дали такъв човек може да ръководи държава, която е ядрена сила.

На въпрос дали един епископ може да благославя войната, архиеп. Хризостом отговори, че Църквата благославя отбранителната война, когато хората воюват в защита на своята земя и своите домове.

Архиепископът коментира и вътрешните проблеми на Кипърската църква. Като основен той посочи разрушаването на съборния дух и липсата на уважение към институцията на синода. „Ние имаме утвърдена синодна система, но не я оставяме да работи. Всеки (митрополит) иска да си откъсне едно парче за себе си“, без да се съобразява с цялото, със съборния институт. Причината за това според архиепископа е липсата на уважение към човешката личност, която носи Божия образ в себе си.

Той даде пример с поведението на митрополита на Тамасос Исаия. „Ето например, Негово Високопреосвещенство митрополита на Тамасос чрез трети човек ми каза, че иска да пътува в чужбина. Казах му, че ако е решил да ходи в Москва, по-добре да не отива, защото външната политика на църквата се осъществява от предстоятеля, а не от отделните владици. После разбрах, че ще ходи в Украйна, накрая се оказал в Полша. Откъде взе разрешение? Ето виждате ли как някои не зачитат предстоятеля, синода, църквата. Аз се опитвам с мълчание и доброта да посрещам тези проблеми, но не можеш да говориш на глухи“.

Накрая той засегна и постоянните вътрешноцърковни обсъждания за неговия наследник на катедрата на Кипърската архиепископия, провокирани от здравословното му състояние. Той посъветва йерарсите, които гледат към архиепископския трон, да не се стремят да подхранват амбициите си, а да работят здраво на мястото, където са сега.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ru63 

Разпространяване на статията: