Мобилно меню

4.868778280543 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (221 Votes)

Screenshot 2022 04 12 174438Псковският митр. Тихон се присъедини към мейнстрийма в Руската църква, оправдаващ завоевателната война на Русия в Украйна. След неделната литургия в Петата неделя на Великия пост, той разговаря с енориаши, като обясни геополитическата ситуация в страната „от църковна и духовна гледна точка“.

Псковският митр. Тихон, за когото се говори, че бил „изповедник“ на Путин, повтори кремълската теза, че с решението си Путин е предотвратил нападение срещу Русия от страна на Украйна. Митр. Тихон добави от себе си, че така са предотвратени „милиони жертви“ от руското население, сравними с тези от 1941 г.

„Всички си задаваме въпроса: защо това трудно решение беше взето от нашия президент Владимир Путин? Разбира се, не можем да знаем всички причини. Но от опита ми от общуването ми с него мога да кажа: ако той не беше видял жизненоважни, критични за народа на Русия индикации за тази операция, той нямаше да я започне. Някои хора разбират това, други не. Ако не беше направил това сега и след известно време беше извършена атака срещу Русия, изпълнена с милиони жертви, щеше да му бъде казано по същия начин: ако това беше неизбежно, защо не предупредихте за тази беда предварително? Нека си спомним началото на Великата отечествена война и ужасните загуби от 1941 г.“.

Той каза, че в Псковска епархия миролюбиво се молят „и за украинците, и за нашите войски“. „И всеми силами своими, молюсь за тех и за других“, цитира той руския поет М. Волошин. Не сме свидетели на война на една държава срещу друга, а на „междуособна бран, каквито от време на време разтърсват Русия“. За тези „междуособни брани“ руснаците нямат вина; те са подкладени от „трети сили“.

Псковският митрополит оправда завоевателната война срещу Украйна с това, че украинците мразят руснаците. И особено след падането на Янукович през 2014 г. тяхното мислене се е променило и под заплаха от националисти те са престанали да мислят добре за Русия.

Още по-възмутителна е според Псковския митрополит антируската атмосфера в Украйна след влизането на руските войски в страната. Дори децата мразят руснаците, а руските войници „са измъчвани“. Митрополитът недоумява каква е причината:

„След като до нас неочаквано дойде известието за началото на военните действия, хората с ужас си препращат един на друг документални кадри. Нацистки многохилядни паради в Киев. Ужаси от последните години в Донбас. Деца, скандиращи по улиците на Украйна: „Бий московците, събирайте труповете“. „Ние сме децата на Украйна. Нека Москва лежи в руини!“. „Момиченце, какво ще правиш, когато пораснеш? Ще коля московците“. Чудовищни измъчвания на нашите войници. Поразен си какво може да доведе хората до такова състояние на ненавист“.

Всичко това според него означава, че военното нападение срещу население, което не обича Русия, е праведно и закономерно. За всичко, което руската армия върши в Украйна, са виновни украинците, които били станали „нацисти“.

Същевременно митрополитът не изразява думи на съчувствие към жертвите, нито коментира разрушаването на цели градове. Вместо това той цитира пророчества за „Светая Рус“ на „прочути старци“ – Лаврентий Черниговски, одеския Йона (Игнатенко) и Зосима (Сокура).

„Няма отделна Украйна и Русия – има една Свята Рус. А да ни разделят са решили враговете, за да унищожат православието в Мала Рус“, цитира той „съвременно пророчество от 2012 г.“.

Също така митр. Тихон заклеймява „мерзките разколници“ в Украйна и призовава за твърдо запазване на „верността към Московска патриаршия и Московския патриарх“. Надигащият се протест на украинските епархии и свещеници срещу Московска патриаршия кара Псковския митрополит да цитира друго „духовно завещание“ на местен авторитет, архим. Зосима (Сокура): „Строго се дръжте за Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия. В случай на отделяне на Украйна от Москва, каквото и да е автокефалията – безаконна или „законна“, автоматично прекъснете връзка с Киевския митрополит“.

Накрая митр. Тихон предвижда разрастване на войната, но тя е с благородна цел. „Ние не искаме да победим Украйна, а да има там божествен мир“.

Режимът на Путин си постави за цел окупирането на Украйна и включването ѝ в състава на Руската федерация. Украйна няма право да съществува самостоятелно, украинска нация не съществува. Официалната идеология, озвучавана от медиите, предвижда възстановяване на Съветския съюз и въвеждането на репресии за превъзпитание на несъгласните, включително затвор и въдворяване в лагери. Този режим трябва да бъде алтернатива на демократичните държави, които са се „компрометирали“. Православната църква в Русия осигурява богословско оправдание на тази цел, като определя демократичните държави за безнравствени, а Русия за морална, тъй като е православна. Според официалната проповед на Московска патриаршия това е война за „защита (разпространение) на православието“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rwuh 

Разпространяване на статията: