Мобилно меню

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (675 Votes)

Отворено обръщение към предстоятелите на поместните православни църкви от свещеници на УПЦ-МП

ruskata armia unishtojava carkvi v ukraina 4В открито обръщение към предстоятелите на поместните православни църкви свещеници от Украинската православна църква към Московска патриаршия призовават за международен църковен трибунал за Руския патриарх Кирил. Според тях така би следвало да се казва висшата съдебна инстанция на световното православие, която включва Събора на предстоятелите на древните източни църкви. Посочва се, че от няколко столетия в Православната църква има традиция при сериозни конфликти да се търси съдебната санкция на този събор на най-високо ниво. Според авторите на обръщението Съборът на източните патриарси многократно е разглеждал искове срещу висши църковни йерарси. Като пример се посочва осъждането на Московския патриарх Никон от Източните патриарси през 1666 г. Те са го лишили от епископски сан и са го изпратили в манастир като обикновен монах.

„Днес, когато Московският патриарх Кирил откровено поддържа завоевателната война на Русия срещу Украйна, ние, свещениците от Украинската православна църква, решихме да се обърнем към Събора на предстоятелите на древните източни църкви с иск срещу патриарх Кирил“.

Главните обвинения на свещениците са:

„Кирил проповядва доктрината за „руския свят“, която не съответства на православното учение и трябва да бъде осъдена като ерес;

Кирил извърши морални престъпления, като благослови войната срещу Украйна и като напълно поддържа агресивните действия на руските войски на територията на Украйна“.

Обръщението на свещениците от УПЦ досега е подписано от над 250 клирици и към него продължават да се присъединяват и други.

Публикуваме Отвореното обръщение към предстоятелите на поместните православни църкви с незначителни съкращения:

„На 24 февруари 2022 г. без да бъде обявена война руските войски нахлуха на територията на суверенната Украинска държава. Военната агресия продължава повече от месец. Руските войски унищожават не само обекти на военната инфраструктура, но и жилищни сгради, граждански предприятия, училища, болници, театри. Икономиката на Украйна търпи тежки загуби. Но най-голяма печал у нас предизвиква това, че по време на войната вече са загинали хиляди мирни граждани. Действията на руската армия в Харков, Чернигов, Ахтирка, Гостомел, Ворзеле и особено в Мариупол и Буча имат очевидните признаци на геноцид срещу украинския народ и предизвикват възмущение по целия свят.

Още в първия ден на войната предстоятелят на Украинската православна църква митрополит Онуфрий осъди агресията на Руската федерация против Украйна и се обърна към президента на Русия Вл. Путин с призив за прекратяване на войната. Освен това митрополит Онуфрий се обърна към Московския патриарх Кирил с молба да издигне глас против войната. След това и лично митрополит Онуфрий, и Св. Синод на Украинската православна църква отново се обръщаха към патриарх Кирил с призив да се обяви против войната и да съдейства за прекратяването на военната агресия. Патриарх Кирил обаче игнорира тези обръщения.

Нещо повече, от началото на войната патриарх Кирил нееднократно прави публични заявления, в които се съдържа фактическа подкрепа на агресивните действия на Руската федерация срещу Украйна. На 13 март 2022 г. по време на литургията в храма "Христос Спасител" патриарх Кирил връчи на главнокомандващия на националната гвардия на Руската федерация В. В. Золотов икона на Божията майка и преподаде своето благословение на служещите в тази държавна военна организация.

В благодарственото си слово В. В. Золотов директно каза, че войските на националната гвардия на РФ взимат активно участие във войната, която Русия започна в Украйна. При това той нарече Въоръжените сили на Украйна „нацисти“. Патриархът, след като изслуша думите на Золотов, не направи никакви възражения. Благославянето на войските на националната гвардия от патриарх Кирил показа еднозначното му одобрение за войната, която Руската федерация започна в Украйна.

Независимо от това, че патриарх Кирил в продължение на много години в свои публични заявления (включително и по време на посещенията си в Украйна) потвърждаваше, че смята православните християни в Украйна за свое паство, за което носи отговорност, днес той директно благославя физическото унищожаване на това паство от руските войски.

Действията на патриарх Кирил предизвикаха негодувание сред духовенството и вярващите на Украинската православна църква. Най-малко петнадесет епархии на Украинската православна църква вече официално заявиха, че спират поменаването на патриарх Кирил по време на богослужението. Знаем, че в много други епархии местните епископи са дали устно разрешение на духовенството да не споменава на богослуженията патриарх Кирил. Тези епископи, свещеници и обикновени енориаши на Украинската православна църква изразиха своето еднозначно недоверие към патриарх Кирил.

Ние напълно подкрепяме отказа на епископите и духовенството на нашата църква да споменават патриарх Кирил на богослуженията. Днес обаче това вече не е достатъчно.

Ние ясно заявяваме, че за нас е невъзможно по-нататъшното пребиваване в каквато и да е форма на канонично подчинение на Московския патриарх. Това ни говори нашата християнска съвест.

Свидетели сме на жестоките действия на руската армия срещу украинския народ, фактически одобрявани от патриарх Кирил. Като пастири на Църквата и просто като християни ние винаги сме били, сме и ще бъдем със своя народ, с тези, които страдат и се нуждаят от помощ. Ние напълно подкрепяме украинската държавна власт и Въоръжените сили на Украйна в борбата им срещу агресора.

Нашата позиция напълно съответства на Евангелието и Преданието на Църквата. Защитата на родината от врага е една от главните християнски добродетели. Специално искаме да подчертаем, че нашата позиция отговаря и на вътрешното законодателство на Руската православна църква. Още през 2000 г. бяха приети Основите на социалната концепция на Руската православна църква. В този документ се одобрява християнският патриотизъм включително „за защита на отечеството от неприятеля" (2, 3). Също така в Основите на социалната концепция ясно се казва, че „Църквата… не забранява на чедата си да участват в бойни действия, ако става дума за защита на ближните и възстановяване на нарушената справедливост“ (8, 2). В същия документ се отбелязва, че „по време на война трябва да се осигури защитата на гражданското население от преки военни акции“ (8, 3).

Ние като граждани на Украйна днес действаме в рамките на тези принципи. Ние призоваваме за защита на нашата родина от врага, дошъл при нас с оръжие; ние подкрепяме украинската армия, която се изправи в защита на нашия народ и се стреми да възстанови нарушената справедливост; ние призоваваме към прекратяване на жестокото унищожение на мирното украинско население от руските войски.

В същото време и патриарх Кирил, и многобройните епископи и свещеници в Русия нарушават нормите на „Основите на социалната концепция“. По-точно, в този документ се посочва, че църквата не може да оказва помощ на държавата и да си сътрудничи с нея, ако държавата води агресивна външна война (3, 8). Днес действията на Руската федерация срещу Украйна не са нищо друго освен агресивна външна война. Този факт е признат от цялата световна общност. В частност, на 2 март 2022 г. сто четиридесет и една държави подкрепиха резолюцията на генералната асамблея на ООН, с която се осъжда руската агресия срещу Украйна. И самият патриарх Кирил обаче, и многобройно духовенство в Русия продължават да подкрепят агресивната външна политика на Руската федерация.

Следователно позицията на Московска патриаршия по повод войната в Украйна не съответства нито на нормите на християнския морал, нито дори на собствените ѝ нормативни документи.

Разсъждавайки за произхода на позицията на Руската православна църква относно войната в Украйна, трябва да признаем, че една от идейните основи на тази война стана доктрината за „руския свят“, която вече дълги години лично пропагандира патриарх Кирил. Тази доктрина активно се формираше от руските политолози и социолози още от началото на 90-те години на миналия век. Нейната цел е запазване на влиянието на Руската федерация по територията на бившия Съветски съюз и след неговия безславен разпад. Идеолозите на „руския свят“, в частност тези в Московска патриаршия, никога не са крили, че тази доктрина трябва да подкрепя руския иредентизъм (политика или действия на лица, партии или държави, които се стремят да присъединят към своята държава дадена област - със или без населението, в момента - част от друга държава, бел. прев.), т. е. постепенното установяване на политически контрол на Русия над териториите, които преди това влизаха в състава на Съветския съюз или дори на Руската империя.

Патриарх Кирил е един от основните идеолози на доктрината за „руския свят“ – единно цивилизационно пространство, обхващащо териториите, върху които руската култура исторически е оказала съществено влияние. Той неведнъж е заявявал, че смята съвременните руснаци, украинци и белоруси за „единен народ“, народ на „руския свят“…

Въпреки че патриарх Кирил винаги подчертава, че не подлага на съмнение съществуващите държавни граници, все пак заявяваше, че тези граници „създават излишни препятствия между народите на „руския свят“.

На 20 март 2022 г., вече по време на войната, която Русия започна срещу Украйна, патриарх Кирил в своята проповед в храма "Христос Спасител" в Москва заяви, че руснаците и украинците действително са един народ. Той подчерта, че смята това за Божия правда, която не се променя от факта, че ние днес живеем в различни страни. Затова патриархът каза, че ще продължи да се моли „за нашия единен народ, който днес живее в различни страни“.

Всички тези изказвания са в съзвучие с руската държавна пропаганда, която отхвърля факта на съществуване на украинската нация и украинската култура, а значи фактически не признава на украинците правото на собствена държавност. По този начин доктрината за „руския свят“, дълги години пропагандирана от патриарх Кирил, подпомага днес оправдаването на военната агресия на Русия в Украйна.

Ние, православните свещеници, бихме искали да се обърне особено внимание на тези аспекти от доктрината за „руския свят“, които непосредствено засягат учението за Църквата. В частност, патриарх Кирил упорито отъждествява „руския свят“ с така наречената „каноническа територия“ на Руската православна църква. По-точно, през 2009 г. в свое изказване на Асамблеята на фонда „Руски свят“ патриарх Кирил каза, че „Руската православна църква изпълнява пастирска мисия сред народи, приемащи руската духовна и културна традиция като основа на своята национална идентичност, или поне като съществена част от нея. Ето защо в този смисъл ние смятаме и Молдова за част от руския свят“.

В свои официални изказвания патриарх Кирил неведнъж е подчертавал, че съгласно Грамотата на източните патриарси за създаването на Московска патриаршия (1593 г.) в юрисдикцията ѝ са влизали всички територии, намиращи се на север от Византия. На 24 септември 2014 г., например, в изказването си на Международния фестивал „Вяра и слово“, патриарх Кирил каза, че през 1593 г. на Московска патриаршия била предадена „християнската ойкумена на север от Византийската империя. Това е всичко, намиращо се северно от Византия“.

По тази логика източните патриарси уж са признали юрисдикцията на Московска патриаршия и върху Украйна, и Белорусия, и на балтийските страни, и на Молдова. Именно тези територии патриарх Кирил обявява за зона на своята „каноническа отговорност“ и ги отъждествява с „руския свят“. От гледна точка на патриарх Кирил всички църкви на посочените територии нямат право на църковна независимост (автокефалия). По неговата логика, църквите в Украйна, Белорусия, Молдова, балтийските страни буквално са обречени завинаги да останат в състава на Московска патриаршия.

Тези заявления на патриарх Кирил влизат в очевидно противоречие с историческите факти. Особено удивление обаче предизвиква това, че патриарх Кирил представя тази лъжлива интерпретация на историята за позиция на цялото всемирно православие. Нещо повече, в думите и действията на патриарх Кирил ние виждаме очевидно изкривяване на православното учение за Църквата. Заявленията на патриарх Кирил по повод „руския свят“ напомнят на осъдения от Вселенското православие етнофилетизъм, където ролята на етноса играе „руската цивилизация“. В очевидно противоречие с православното каноническо право са заявленията на патриарх Кирил за това, че юрисдикцията на Московска патриаршия се простира върху всички хора, приемащи „руската духовна и културна традиция като основа за своята национална идентичност“. Такова разбиране на църковното устройство означава отхвърляне на териториалния принцип на разпространение на църковната юрисдикция и замяната ѝ с национален принцип (или културно-национален).

През март 2022 г. група православни богослови публикува Декларация за учението за „руския свят“ (тук), която в настоящия момент вече се подкрепя от повече от 500 интелектуалци от различни страни. Ние смятаме тази декларация за важна стъпка по пътя към осмислянето на изкривяванията на православното учение за Църквата, които бяха направени в Московска патриаршия.

Всички тези разсъждения ни принуждават да се обърнем към предстоятелите на поместните православни църкви. Ние декларираме своята вярност към вселенското православие, желанието си за пълнота на нашето общение с него и осъждаме всякакви опити да се ограничи нашата причастност към него. Ние също смятаме, че именно пълнотата на вселенското православие трябва с голямо внимание и отговорност да се отнесе към изказванията и действията на патриарх Кирил. Трагедията, която се разиграва днес в Украйна, е резултат и от политиката, провеждана от патриарх Кирил за времето на неговото пребиваване начело на Руската православна църква. Съвършено очевидно е, че това вече е предизвикателство за цялото световно православие.

Затова призоваваме предстоятелите на поместните православния църкви:

1. Ясно и еднозначно да се осъди военната агресия на Руската федерация срещу Украйна.

2. Да се призове президентът на Руската федерация Вл. Вл. Путин веднага да прекрати войната и да освободи всички завзети територии на суверенна Украйна.

3. Да се разгледат публичните изявления на Московския патриарх Кирил по повод войната в Украйна и да им се даде оценка в светлината на Свещеното Писание и Свещеното Предание на Църквата.

4. Да се разгледа на всеправославно равнище станалата едно от идейните оправдания на войната на Руската федерация против Украйна доктрина за „руския свят“, която в продължение на много години пропагандира патриарх Кирил, и да се даде на тази доктрина оценка от гледна точна на православното учение, а в случай на осъждане на тази доктрина да се привлече патриарх Кирил към отговорност и да бъде лишен от правото да заема патриаршеския престол“.

Източник: тук


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rwua 

Разпространяване на статията: