Мобилно меню

4.9792207792208 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (385 Votes)

132295583 2442630699365354 5749970462067198735 n 2Ректорът на Киевската духовна академия Белогородски епископ Силвестър (Стойчев), викарий на Киевския митрополит Онуфрий (УПЦ-МП), публикува в своя профил емоционално обръщение след изтеглянето на руските войски от районите около столицата. „Православието също ще има своето богословие след Освиенцим“ – с болка коментира украинският епископ и добавя: „След Харков, Ирпен и Буча вече нищо няма да бъде същото“. Ето и неговите думи:

„През последните дни Въоръжените сили на Украйна освободиха от руските войски цялата Киевска област. Това, което всички видяха в освободените Гостомел, Ирпен и особено в Буча, шокира не само цяла Украйна, но без преувеличение и цялото световно общество. Броят на загиналите и убитите мирни жители е минимум стотици. А в освободените градове продължават да намират трупове със следи от насилствена смърт и общи гробове.

Трябва да наричаме нещата с техните имена. Извършени са ПРЕСТЪПЛЕНИЯ. Случилото се в Буча ме потресе до дънота на душата. Някога водещите европейски интелектуалци са си задавали въпроса: как се е получило така, че нацията, дала на света Гьоте, Кант, Бетовен и много други забележителни мислители, художници, поети и композитори, е могла да избива жестоко мирно население по време на война? Как се е получило така, че великият немски народ се е оказал в плен на нацистката идеология? Какво се е случило с хората тогава? Днес с цялата си непреодолимост пред нас застава друг въпрос: как можа народът, дал на света Пушкин, Достоевски и Чайковски, да дойде с война при нас, в нашите домове, на нашата земя и да върши това, което всички видяхме тук?

Общоизвестен е феноменът на богословието след Освиенцим. На рационално ниво винаги съм разбирал какво е значението на този израз. За сърцето обаче, за моите чувства то винаги оставаше „някъде далеч“. Сега ситуацията радикално се промени. Тъй като днес ни предстои да дадем отговор на не по-малко страшния въпрос: А как може да има богословие след Харков, Чернигов, Ирпен, Буча? Как можем да говорим на хората за Бога след всичко това, което видяхме в сегашната война на Русия срещу Украйна? Убеден съм, че отговор на този въпрос ще търсят богословите и свещенослужителите от различни християнски конфесии в продължение на не една година…

Светът обаче никога няма да бъде както преди… Ние вече няма да бъдем такива, каквито бяхме преди. Нищо няма да бъде такова, каквото беше…

Молим се за всички загинали и за всички, които нямат покрив над главата си. Молим се за Украйна и нейните войници. По заповедта на Господа (Мат. 5:44) се молим и за нашите врагове, за да не преминават вече границата на човечността, за да се опомнят, да дойдат на себе си, да се събудят и да осъзнаят какво вършат.

Господи, спаси и помилвай всички ни!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rxxp 

Разпространяване на статията: