Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

277668218 10223746518150024 7451578982743937988 nНа 3 април в историческата базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим беше отслужена православна св. Литургия, която оглави Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В съслужение с него беше доц. прот. д-р Иван Иванов, председател на Българската православна църковна община в Рим, и дякон Яков Щурм от БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в гр. Хамбург, Германия. Сред богомолците в храма бяха Тодор Стоянов, посланик на България в Италия, и Богдан Паташев, посланикът ни във Ватикана, членове на църковното настоятелство на Българската православна църковна община в италианската столица, българи от Рим и околностите, както и гости от родината. На службата присъстваха архиепископ Анселмо Пекорари, бивш папски на нунций в България, и монс. Яромир Задрапа от Папския съвет за християнско единство.

viber image 2022 04 03 21 36 00 446Песнопенията се изпълняваха от д-р Калин Кирилов, преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, поканен специално за архиерейската служба.

В края на св. Литургия митр. Антоний се обърна с архиерейско слово към богомолците, в което подчерта, че с това богослужение, на това място си спомняме и възпоменаваме св. братя Кирил и Методий и тяхното дело, което има важно значение за българския народ и Христовата църква. Благодарение на усърдието и дипломацията на нашите първоучители те са получили благословение на техния труд и лъчите на евангелската просвета са успели да стигнат до всички славянски народи. „Чрез днешната св. Литургия и ние се докосваме до великото дело на светите Братя и се доближаваме до това да бъдем техни макар и малки подражатели“, каза архиереят.

Владиката благодари за възможността да бъде извършено това богослужение в древната базилика. Той отправи благодарност към Светия Престол, както и към всички помощници, които, всеки със своя принос, спомогнаха това да се случи.

viber image 2022 04 03 21 36 00 061Митр. Антоний не подмина и актуалната тема за войната в Украйна, като призова вярващите да отворят сърцата си за бедстващите от разрушителните военни действия. „Да бъдем съпричастни към страдащите и в тези дни на изпитания и болка да усилим нашата молитва“, призова владиката. „Да молим Бог да смекчи сърцата и ожесточението на тези, които изправят днес брат срещу брата и носят смърт и разрушения“, каза още митр. Антоний.

Днешното богослужение в базиликата „Санта Мария Маджоре“ се определя като историческо събитие, тъй като за първи път от векове български православен архиерей извършва св. Литургия в храма, където през 867 г. папа Адриан II освещава богослужебните книги, преведени от св. братя Кирил и Методий, а техните ученици са ръкоположени в духовен сан.

Празничното богослужение в „Санта Мария Маджоре“ тази неделя е и по повод честването на Успението на св. Методий Славянобългарски, което се отбелязва от Православната църква на 6 април.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8racq 

Разпространяване на статията: