Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

received 5377848765561162 2С празнично богослужение миналата събота църковната ни община в Люксембург „Св. Йоан Рилски“ отбеляза осмата си годишнина. По този повод във Великото Херцогство от Лондон пристигна предстоятелят на енорията прот. д-р Добромир Димитров, за да отбележим в общение още една година на благодатно служение на сънародниците ни и на Бога.

Всяка годишнина е време за равносметка. В ретроспективен план, богослужебната традиция на българската диаспора в Люксембург се заражда под всеотдайната пастирска грижа на прот. Станко Дидов (служещ в софийския храм „Св. Седмочисленици“). С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит той за първи път отслужва св. Литургия на български език в Люксембург на 22 март 2014 г. Година по-късно, на 5 октомври 2015 г., под вещото ръководство на правоправещия ни архиерей Западно- и Средноевропейския митр. Антоний се учредява и църковната община.

През годините православните българи се събират за богослужения на роден език редовно – по веднъж месечно, а когато периодът го налага - и по-често. Ползват се различни храмове в държавата – любезно предоставяни за целта или от Белгийския митрополит Атинагор, Константинополска патриаршия, или от представителите на Римокатолическата църква. Oбщината се обгрижва духовно с мъдри наставления както от нейния основател, о. Станко, така и от о. Стефан Паликаров (с когото се разделихме трагично миналата година), и от прот. д-р Добромир Димитров. По време на тежките ограничения заради ковид-пандемията пък св. Литургия отслужва и прот. д-р Стоян Бербатов (установил се понастоящем в Брюксел), който от миналата година подпомага предстоятеля ни о. Добромир, когато е необходимо, в служението му в Люксембург. Ето как за осем години се обогати и изпъстри семейството на църковната ни община в Люксембург, като целта винаги е да се претворяват на практика архипастирските настaвления на митр. Антоний: да отстояваме единството си, единни да посрещаме и преодоляваме предизвикателствата с дръзновение и любов, да градим върху здрава основа църквата ни, водейки деен богослужебен и енорийски живот, чиято неизменна част да е и учителната и благотворителната дейност.

CC Express 20220223 0026490.9623252511097765Можем да споменем и един пример във връзка с това: през 2019 г. установихме контакт с богослова Велина Андонова (от столичния храм „Рождество Христово“). С благословение от о. Стефан Паликаров се зароди духовното приятелство в Христос, което продължава да дава своите плодове. Освен съвместни занятия по вероучение и обмен на ценни учебни материали за децата в общината, енориашите в Люксембург участват в подпомагането на два трансгранични благотворителни проекта. С грижа и състрадание към състоянието и битовите проблеми на пациентите и персонала на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в гр. Бухово в самото начало на епидемиологичната криза (началото на 2020 г.) се организира саниране и обновяване на санитарните помещения в това лечебно заведение със средства от църковната ни община. БПЦО „Св. Йоан Рилски“, Люксембург, подпомогна и една от мащабните инициативи на софийския храм „Рождество Христово“ през 2021 г. С финансова помощ от енориашите ни бяха закупени коледни подаръци за шестдесет и две дечица с увреждания и в неравностойно социално положение.

Все още дълбоко вярваме, че в памет на о. Стефан сме длъжни да съумяваме да умножаваме връзките на любовта и да надграждаме и доразвиваме благотворителното и православно съработничество в служба на наши братя и сестри в нужда. Като същевременно пазим Христовия завет винаги да се смятаме за „слуги негодни, защото извършихме, що бяхме длъжни да извършим“ (Лука 17:10).

received 1623386334697960 2С надежда, че общината ни ще продължава да се изпълва с благодат и нови членове, се събрахме на св. Литургия и миналата събота, 26 март, в православната катедрала на Люксембург „Св. Николай“ (Константинополска патриаршия). На певницата за първи път самостоятелно и уверено взеха участие Антоанета Иванова (музикант – виолист) и Станислава Попова, подпомагани от г-н Димитър Дамбов. В проповедта си по прочетения евангелски откъс о. Добромир даде ценни насоки на църковното събрание за задълбочаване на духовния подвиг през благодатното време на Великия пост. Той разсъждава върху въпросите: защо всъщност Христос снизхожда при нас и търси човека, независимо от неговата отдалеченост и греховност, как Господ гледа на нас и как, познали Неговата любов, трябва да го следваме достойно след уникалното за всеки човек призоваване - подобно на призоваването на митаря Матей, по-късно апостол и евангелист. По време на св. Литургия, след необходима подготовка и изповед, мнозина се причастиха с Христовите тайни. След отпуста о. Добромир преподаде архипастирския поздрав на митр. Антоний, прозвуча многолетствие за всички ангажирани с осемгодишната ни църковна община и с молитва към Бога тя да се умножава и пребъдва.

received 1350371268811923Празникът завърши със своеобразен великопостен „spring break“ на открито, под топлите лъчи на пролетното слънце и сред детска глъч, в дълги приятелски разговори и скромна почерпка.

Църковното настоятелство ще положи усилия за организация и на следващите планирани богослужения – на Лазаровден и на Велика събота. Подробностите се съобщават обикновено на страницата на общината ни във фейсбук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ra3w 

Разпространяване на статията: