Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Screenshot 2022 03 19 184050Три седмици след началото на руската война в Украйна предстоятелят на Полската църква Варшавски митр. Сава се осмели да изпрати писмо до патр. Кирил, с което го моли да спре войната в Украйна. Той е убеден, че Руският патриарх е толкова авторитетен, че може да направи това. Първата официална реакция на Полската църква идва с голямо закъснение на фона на огромна обществена подкрепа в Полша за бежанците от Украйна. Полското общество е силно съпричастно към случващото се в Украйна, защото има историческия опит от анексирането на източна Полша от съветските войски през 1939 г.

Писмото на Варшавския митрополит е кратко, в стилистиката на църковната бюрокрация, като в него уважителните обръщения към патр. Кирил заемат повече място от темата за войната в Украйна. Очевидно е желанието на предстоятеля на Полската църква да отговори на очакванията на своите сънародници, които осъждат агресивния режим на Путин, но и да не разгневи Руския патриарх, от когото е силно зависим.

Ето и целия текст на официалното писмо:

„Ваше Светейшество! Призовавам ви от името на Полската православна църква да издигнете своя патриаршески глас, така че войната в Украйна, водена от руската армия, да бъде спряна.

Невъзможно е да се разбере как двата славянски православни народа, родени от един купел от св. княз Владимир, водят братоубийствена война.

Познавайки силата на Вашия духовен авторитет, ние вярваме, че Вашият глас ще бъде чут.

Желая на Ваше Светейшество Божията помощ във Вашите отговорни първосветителски трудове.

Нека Всевишният Господ Ви помогне душеспасително да проведете св. Четиридесетница и да се поклоните на светото Христово Възкресение“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qch3 

Разпространяване на статията: