Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (225 Votes)

680 nИзвестният руски мисионер Андрей Ткачов, който е сред най-активните застъпници на руските военни действия в Украйна, посвети днешната си проповед на създалото се в Украйна „руско-чеченско военно братство“.

Свещеникът заяви, че главата на чеченците Рамзан Кадиров „принадлежи към руската цивилизация с всички фибри на душата си“. Той също така подчерта, че до неотдавна, след двете руско-чеченски войни, е било „сложно да си представим такова единство като днешното“. „Те са наши братя“, подчерта християнският проповедник, който иска по този начин да оправдае парадокса, че мюсюлмани убиват православни в Украйна по заповед на руския режим, който се легитимира като „единствен защитник на Православието и неговите ценности“.

Йеромонах Валентин (Соломах) коментира по повод днешната проповед на Ткачов за регионалното издание „Кавказ-Реалии“: „Руският свят наистина в много отношения прилича на публичния имидж на Кадиров – агресивен, жесток и безпощаден. Освен страх за живота този „руски свят“ не предизвиква нищо друго у местните жители на Украйна“.

Десет хиляди чеченци-мюсюлмани бяха изпратени в Украйна още в началото на войната. На 28 февруари мюфтията на Чечня Салах Меджиев заяви, че войната в Украйна е благословена за мюсюлманите, а загиналите в нея „безусловно ще станат шахиди“ („загинали по пътя на Аллах“). „Мюсюлманите, които воюват там днес, се сражават за корана и за пророка, за да не им се натрапва онази мерзост, а също и защото вървят по пътя на сподвижниците на пророка Мохамед“, заяви той. Основен проповедник на новото руско-чеченско братство е главата на Чечня Рамзан Кадиров, който всекидневно публикува кадри на чеченци, воюващи в Украйна.

Самият прот. Андрей Ткачов е много популярен и в Русия, и в България. Той има стотици хиляди последователи в социалните мрежи и авторски предавания в официалните руски телевизии. След емигрирането си от Украйна преди десетина години той стана главен проповедник в Москва на презрение към украинците като към „развалени руснаци“ и „непълноценен в национално и верово отношение народ“. Тази проповед закономерно еволюира в открита омраза и агресия – един „нечист етнически народ“ заслужава да бъде нападан и убиван, но това е за негово „вразумление и очистване“. Преди няколко години придоби публичност проповед на Ткачов, в която той призоваваше към насилие над жената в семейството. Според него мъжът има физическо, морално и сексуално превъзходство над жената, която трябва да бъде „завряна в пералнята“, ако не се вразумява и не слуша мъжа си, а „колените ѝ да бъдат счупени“. На нея трябва да ѝ се припомня, че „след тридесет тя е вече стара и никому ненужна, докато мъжът ѝ винаги има избор“. Парадоксално, след тази проповед, разкриваща човек с явно психическо отклонение, десетки хиляди религиозни рускини одобриха неговите думи. Тази проповед стана и причина огромно множество хора да се дистанцират още по-съзнателно от Православието в тази му форма.

Биографията на Андрей Ткачов разкрива неговата обвързаност от ранно детство със суровото воинско възпитание и образование. На 15 г. постъпва в Московското суворовско училище, където се обучават само момчета във военно дело. Образователният процес се съчетава със строга воинска дисциплина и суровост в отношенията. След това постъпва във Военния институт към Министерството на отбраната на СССР, във факултета по спецпропаганда със специалност персийски език (официалният език на Иран, б. р.). Не завършва поради "нежелание да учи". Задочно се обучава в Киевската духовна семинария. По-късно се записва в Киевската духовна академия, но е изключен, тъй като не посещава лекциите. Самият Ткачов си признава, че заради активния си начин на живот не може да учи пълноценно и определя себе си като самоук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qchr 

Разпространяване на статията: