Мобилно меню

4.9766081871345 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (171 Votes)

ps5utКостромският свещеник Йоан Бурдин беше задържан за антивоенна проповед в храма „Възкресение Христово“ в с. Карабаново, Костромска област, съобщава Правмир и други местни медии.  В протокола по неговия арест пише:

„Бурдин В. В., намирайки се на обществено място в помещението на църквата „Възкресение Христово“ по време на богослужението, което провеждал в присъствието на около десетима енориаши, е извършил публични действия, насочени към дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация, които провеждат специална операция въз основа на решението на президента на Руската федерация и решението на Съвета на федерацията на Федералното събрание на РФ“.

Свещеникът е обвинен също така, че е внушавал на „… енориашите на църквата информация за присъствието на въоръжените сили на РФ в Украйна, за продължаващ обстрел на украински градове (Киев, Одеса, Харков и др.), за убийствата на жители на Украйна (братя и сестри в Христос)“.

Делото му е предадено на Красноярския районен съд. Той ще бъде съден по новоприетия закон за „клеветническа информация за военните сили на Русия“, както и за използване на думата „война“ в проповедите и в писмените материали. За длъжностни лица глобата е от сто до двеста хиляди рубли.

Сайтът на карабанската енория съдържа антивоенна петиция, както и други материали, осъждащи действията на Русия в Украйна, както и призив от самия о. Йоан Бурдин и другия духовник на църквата прот. Георги Еделщайн.

Макар че е в малко село в провинцията, енорията в Карабаново не е случайна. Нейният предишен председател е о. Георги Еделщайн, който вече е на 89 години. Той беше сред първите руски свещеници, осъдили руската агресия преди десет дни. Той разпозна в нея духа на нацизма и призова руския народ да не повтаря грешката си от 1939 г. О. Георги Еделщайн е знаково име за руското църковно десидентско движение в СССР, член на Московската Хелзинкска група. Бил е близък приятел с о. Александър Мен, без да споделя всички негови възгледи. Известен критик на „сергианството“. Негови са думите: „Сергианството е убеждение, че Църквата и лъжата са съвместими“. Изобличавал е публично принадлежността към КГБ на руски йерарси, включително и на Руския патриарх Кирил.

Арестът му би предизвикал широк обществен и международен отзвук, поради което властите са предпочели да репресират неговия събрат, който не е така популярен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qrau 

Разпространяване на статията: