Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

Милано15Подобаващо отбелязаха празника св. Богоявление българските църковни общини в Италия заедно със своя енорийски свещеник прот. Иван Иванов. Богослуженията се състояха независимо от трудностите и ограниченията, наложени от усложнената пандемична обстановка и изключително строгите предпазни мерки в страната.  

На 2 януари 2022 г. в БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ беше извършено въдворяване на мощите на св. Амвросий, св. Гервасий и св. Протасий в българската църква в Милано. Мощите бяха дарени на българите от архиепископа на Милано монс. Делпини на 6 декември при посещението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний по повод празника града.

Милано7На 6 януари, на празника на св. Богоявление, беше отслужена св. Литургия и след нея - Велик богоявленски водосвет в храма на БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано, след което беше извършено освещаване на водите на реката Д'Адда в градчето Касано.

Милано3Събитието се организира всяка година от настоятелството на Българската православна църковна община в Милано и Асоциацията за българска култура „Нашенци“.

След това тържествата по случай Богоявление и Кръщение Господне бяха продължени и в Рим и околностите, където за православните българи от БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим, Анцио, Нетуно и Колеферо бяха отслужени св. Литургия и Велик богоявленски водосвет. В богослужението взеха участие много сънародници, дошли да приемат св. Причастие, настоятелите и гости на нашата българска православна общност във Вечния град. Специално за празника в храма дойде и Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия Престол, заедно със семейството си.

Рим2След богослужението беше направено годишно събрание на настоятелството на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим, бяха приети нови членове и обсъдени въпроси, свързани с богослужебната, пастирската, социалната и обществената дейност през новата година.

Доц. прот. Иван Иванов благодари сърдечно на всички българи, участвали в празничните богослужения, на братята и сестрите в Господ, на настоятелите на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и на БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано и благопожелава „За много и благословени години!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hcuq 

Разпространяване на статията: