Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

kritis evgenios 1На свое заседание на 11 януари Св. Синод на Вселенска патриаршия избра за нов архиепископ на Критската църква митрополита на Ретимно и Авлопотам Евгений. Той получи седем от гласовете. Другият кандидат, митрополитът на Кисам Амфилохий, получи пет гласа. Третият кандидат, митрополитът на Петра Герасим, не получи нито един глас.

Самото гласуване се проведе в Патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер, като за целта заседанието беше прекъснато. В гласуването участваха всички синодни митрополити без патриарха, който според съобщението е ръководил заседанието на синода в сградата на Патриаршията.

Членовете на синода провеждат избора по време на кратък молебен в храма с написване на името на желания кандидат на листче. После саморъчно написаните бюлетини се събират и се обявява изборът на всеки от синодните членове.

Очаква се тази вечер или най-късно утре сутринта избраният за Критски архиепископ Ретимненски митрополит Евгений да пристигне във Фенер, където пред синода да заяви своето съгласие с избора. След това ще бъде издаден указ от президента на Република Гърция г-жа Катерина Сакеларопулу за назначаването му за глава на полуавтономната Критска православна църква. Накрая архиепископът ще направи предвидената от закона устна декларация пред президента, че приема избора и ще заеме поста. Едва тогава ще се проведе интронизацията му, която може да се случи в края на януари или дори в началото на февруари.

Новият Критски архиепископ Евгений (със светски имена Евангел Андонопулос) е на 53 години. Роден е на 14 февруари 1968 г. в главния град на о-в Крит – Ираклио. Завършил е богословие в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет през 1990 г., както и магистратура по Историческо богословие в Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. Приема монашество в началото на 1991 г. и до декември с. г. получава архимандритско отличие. Служи като проповедник в митрополията в Петра. Работи и като председател и зам.-председател в Сдруженията за защита на непълнолетни, на хора със специални потребности, на деца без семейства и др. От 2004 г. ръководи официалното издание на Критската църква, списанието „Апостол Тит“. През 2005 г. е хирототонисан за викарен епископ на архиепископа с титла Кнососки, като изпълнява и длъжността на главен секретар на критския Св. Синод. През 2010 г. е избран за митрополит на Ретимно.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hcw4 

Разпространяване на статията: