Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

ALBANIAS e1423308978682Архиепископът на Албания Анастасий разпространи днес свой текст, в който заявява, че създаването на Африкански екзархат от Руската църква, доказва съществуването на схизма в Православието.

„Твърдението, че не става дума за схизма в Православието, а просто за разногласия, наподобява теорията, че няма коронавирус“, отбелязва архиепископът, определяйки събитията в Африка като „болезнено развитие“.

Предстоятелят на Албанската църква констатира „скандалността“ и „отслабването на православното свидетелство“ от тази „разединителна дейност“.

Архиеп. Анастасий повтаря своя по-стар призив – огласявайки публично свое писмо от миналата година към православните предстоятели – за свикването на синаксис на предстоятелите на църквите, така че да се намери общоприемливо решение.

И по-конкретно в днешното изявление, разпостранено от Албанската архиепископия в Тирана, се казва:

Разривът от Украйна до Африка

От началото на църковната криза в Украйна, писмено и устно сме отбелязвали, че църковните разделения и схизми не се лекуват с времето. Напротив, те се задълбочават и стават по-сериозни. Скорошното решение на Московска патриаршия да образува екзархия на африканския континент потвърждава тези първоначални страхове. Едновременно със схизмата между милиони украински православни се създава нов разрив в чувствителния африкански континент, където през последните десетилетия се развива православна мисия. В африканските държави различни християнски изповедания имат свои центрове от дълго време, както и разрастващият се ислям. От днес обикновените африканци ще бъдат призовавани от две патриаршии, които нямат светотайнствено общение помежду си, да се присъединят към Православието. Скандалността и отлабването на православното свидетелство от този разединителен акт са видими. Става дума за едно болезнено развитие.

Твърдението, че в Православието няма разкол, а просто разногласия, наподобява теорията, че няма коронавирус. Разколът с различни мутации е очевиден и е спешно да се търси лечение и използване на ваксината, която апостолската традиция е определила: а именно помирение.

През ноември 2019 г. изпратихме на всички православни предстоятели текст, който беше публикуван и в печата: „Призив-молба за преодоляване на църковното разделение“, в който подчертавахме абсолютния приоритет на дълга към единство, нуждата от използването на диалог, избягването на етнофилетиските групирания, спешното активиране на принципа на съборността, на който от векове се е основавала Православната църква. Отбелязахме ясно, че „Събрани в Светия Дух, с уважение един към друг и с основна цел да се намери мирно уреждане, ние всички имаме възможността да стигнем до решение, приемливо за цялата Православна църква“. 

Този тревожен призив остава актуален и днес“. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hyq9 

Разпространяване на статията: