Мобилно меню

4.7538461538462 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (65 Votes)

detail20220107 VSN00676 обрНа 7 януари в Русия беше отбелязано Рождество Христово по стария календарен стил. В руската традиция рождественската св. Литургия се извършва през нощта на 6 срещу 7 януари, по подобие на пасхалната служба. Тя беше отслужена от Московския патриарх Кирил в централния храм на руската столица „Христос Спасител“ в присъствието на официални лица и немалко миряни, получили пропуск за празничното богослужение. На службата не присъства президентът Владимир Путин, който от съображения за сигурност се черкува сам в църквата „Неръкотворният образ на Спасителя“ в президентската резиденция в Московска област. 

Според официалната информация на Министерството на вътрешните работи общо 1.4 милиона руснаци са взели участие в празничните богослужения, които са извършени в 5.9 хиляди населени места в страната. Това представлява 1% от общото население. 

В рождественското слово на патриарха присъстваше политическо послание. Той говори за „кръвопролитията, които се случват в непосредствена близост до нас, на територията на историческа Русия“, имайки предвид Казахстан:„Всички ние знаем, че на територията на нашата някога единна огромна страна се разиграват тежки събития. Хората се сблъскаха с тежък граждански конфликт, наистина се пролива кръв. И това е съвсем наблизо, на територията на историческа Рус, затова не можем да бъдем безразлични към това проливане на кръв, към този сблъсък, към този човешки безпорядък. И днес, според мярата на силите си, се моля Господ да изпрати милостта Си към народа на Казахстан, за да се прекрати междуособната битка, и да настъпи мир“. Той призова спорещите страни да се самоограничат в своите искания, за да се постигне помирение.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hyy3 

Разпространяване на статията: