Мобилно меню

4.7183098591549 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (71 Votes)

202112Св. Синод на РПЦ на своето заседание на 29 декември реши да приеме под юрисдикцията на Московска патриаршия сто и двама клирици на Александрийска патриаршия, служещи в осем африкански държави. По този начин РПЦ създава патриаршеска екзархия в Африка, състояща се от две епископии – на Северна и на Южна Африка.

Решението на московския синод е наказание срещу Александрийска патриаршия, която призна автокефалната Православна църква на Украйна, а патр. Теодор започна да споменава при богослужение Киевския митрополит Епифаний. С днешното решение на Московския патриарх Кирил на практика на територията на Африка се създава разкол – между местни клирици, които няма да имат евхаристийно общение помежду си. Като официална причина за създаването на паралелна църковна структура в диоцеза на Александрийската патриаршия се посочва споменаването на митр. Епифаний на богослужението на 8 ноември 2019 г. от страна на Александрийския патриарх, както и съслужението му с митр. Епифаний на 13 август т. г.

„До днес поне сто енории на Александрийска патриаршия, водени от своите свещеници, поискаха да се присъединят към Руската православна църква. Много от тях се обърнаха към Светейшия Московски патриарх Кирил през 2019 г., след признаването на схизматичната група от предстоятеля на Православната църква на Александрия“, заяви Владимир Легойда, говорител на МП. РПЦ е преценила, че „вече не е възможно“ да отказва на клириците на Александрийската църква, подали молби за приемане под омофора на Московска патриаршия.

За ръководител на Африканската екзархия на Московска патриаршия е назначен архиепископът на Ереван и Армения Леонид (Горбачов), с титула Клински, на Кайро и Северноафрикански, патриаршески екзарх за цяла Африка. Временно той ще продължи да изпълнява и задълженията си в Ереван.

Според Orthodoxia news agency точният брой на преминалите към Московска патриаршия местни клирици не е ясен. В по-голямата си част става дума за клирици, на които са наложени различни църковни наказания за провинения, или за такива, които имат лични конфликти с местния епископат.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hq8c 

Разпространяване на статията: