Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

КамерунМитрополитът на Камерун Григорий от Александрийска патриаршия коментира решението на Св. Синод на РПЦ от вчера да създаде свой Африкански екзархат, като удовлетвори молбите на сто и двама клирици за преминаване към Московска патриаршия.

„Няколко фракции на старокалендарците, установили се в Африка от дълго време, създадоха църковни общности и „манастири“ заедно с онези местни християни и клирици, които по различни причини са били отстранени от православните мисии на поместните митрополии. Очаквано всички тези движения се раздробиха по протестантски образец на безброй самонаричащи себе си „православни църкви“.

И тези раздробени структури днес намират повод да се включат в каноничността на Руската патриаршия. Разбира се, все още е неизвестно по какви критерии те са били приети в общение и при какви условия. Ще бъдат ли ръкоположени отново? Ще бъдат ли приети в същия сан? На кое канонично основание?

Ако съдим по подобни ходове на Московска патриаршия от миналото, тя ще приложи пълна икономѝя, движена от свои вътрешни причини, които остават необяснени, както винаги“.

Накрая митр. Григорий иронично допълва: „В същото време, имайки предвид непригодността към африканския манталитет на кадрите от т. нар. „Africa Corp“, които се заеха с изпълнението на плана „Африка“… предвиждам на практика провал на целия руски богословски арсенал, използван до този момент с пропагандна цел срещу признаването на автокефалията на Църквата на Украйна и срещу Вселенския патриарх, както и падането на генералите. Дори Ромел беше победен в Африка, имайки една от най-дисциплинираните и организирани армии в света. Щастливци са тези, които още отсега решат да пишат докторат върху руската операция“.

В официалното решение на РПЦ за образуването на руска епархия в Африка се казва, че присъединените клирици са от „Александрийската православна църква“, като за старокалендарци не се споменава.

Все още няма официална реакция от страна на Александрийска патриаршия за демонстративното нахлуване на Московска патриаршия в нейната юрисдикция и създаването на паралелна руска църковна структура, която няма да бъде в евхаристийно общение и на практика ще създаде разкол по отношение на поместната православна църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hrp9 

Разпространяване на статията: