Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

iera synodoНа днешно извънредно заседание Св. Синод на Критската архиепископия е избрал тримата си кандидати за поста на архиепископа, които са: митрополит Евгений на Ретимно и Авлопотам (на 53 г.) и митрополит Амфилохий на Кисам и Селин (на 57 г.), които са получили по седем гласа, а митрополитът Герасим на Петра и Херонис (на 52 г.) е получил пет. Доскорошният архиепископ Ириней беше освободен с решение на местния синод, потвърдено от синода във Фенер през ноември, поради тежко и неизлечимо заболяване.

Този избор се оценява като изненада от гръцките медии. Извън „тройката“, само с три гласа, остана митрополитът на Аркалохори Андрей (Нанакис), професор по църковна история, който беше смятан за силна кандидатура за архиепископския пост.

Според устава на тази полуавтономна църква с девет епархии (те са само на територията на острова) архиепископът се избира изсред действащите митрополити, които в заседание гласуват за по трима кандидати и така съставеният списък се представя на Вселенската патриаршия в Истанбул, която избира един от тримата за бъдещ архиепископ на Крит.

ΧωρίςАрхиепископът е председател на синода на Критската църква и ръководи епархията на главния град Ираклио. След избора на новия архиепископ от синода на Патриаршията, който ще заседава на 11-13 януари 2022 г., Критският синод ще избере и митрополит на епархията, чийто митрополит е станал вече архиепископ.

За отбелязване е, че всички митрополити на Критската църква са хора с голям клирически опит и високо образование. Някои от тях имат защитени дисертации, а Аркалохорийският митрополит д-р Андрей (Нанакис) е редовен професор по Църковна история в Солунския богословски факултет.

Крит се освобождава от османска власт едва през 1913 г., затова остава в юрисдикцията на Вселенска патриаршия, като от 1968 г. получава и този статут на полуавтономия. Той дава възможност на митрополитите да стават членове на синода на Патриаршията, дори да са кандидати за поста на патриарха при овдовяването му.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hq39 

Разпространяване на статията: