Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1 2На 26 декември с тържествена св. Литургия беше отбелязан храмовият празник на българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Празничното богослужение оглави Халкидонски митрополит Емануил от Вселенска патриаршия, а в съслужение с него бяха Старозагорският митрополит Киприан и клириците на Вселенска патриаршия Халикарнаски епископ Адриан, отговарящ за района на Фенер, и архим. Харалампий (Ничев), служещ в храмовете на българската православна общност в Истанбул.

7 1Песнопенията се изпълняваха от хора на катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора, съставен от оперни певци. С празнични слова към богомолците се обърнаха митр. Киприан, митр. Емануил, генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев и председателят на българската колония Васил Лязе.

Беше прочетено и поздравление от президента на Република България Румен Радев до българската общност в Истанбул.

„Храмът „Св. Стефан“ е светъл символ на нашата история и свидно място за поклонение. Бих искал да ви поздравя за положените от вас усилия през изминаващата 2021 г. за съхранение на българския дух и традиции, за опазване на българското културно-историческо наследство, като ви уверявам, че българската държава и в бъдеще ще продължи да подкрепя нашите сънародници в Истанбул“, се казва в поздравлението на президента.

9На литургията присъства и главният прокурор Иван Гешев, който беше със семейството си на частно посещение в Истанбул.

По-късно в големия салон на Екзархията се състоя тържеството за Рождество Христово на децата от българското училище в града, повечето от които са научили български език, благодарение на учителите в него.

268810581 4861789577175888 3679073520934731792 n 2Тази година българската православна общност в града край Босфора празнува два дена паметта на св. архидякон и първомъченик Стефан. Днес на празничната св. Литургия в Желязната църква отслужена от архим. Харалампий, се събраха поклонници от България и наши сънародници, живеещи в Турция. Песнопенията се изпълняваха от местни българи заедно с проф. Иван Желев, който произнесе проповедта в края на богослужението.

2021 12 27 10 39 15Празничните богослужения в Желязната църква, която се намира в юрисдикцията на Вселенска патриаршия, бяха стриктно регламентирани с кореспонденция между Вселенския патриарх Вартоломей и Св. Синод на БПЦ.

В българската църква „Св. Стефан“ край Босфора миналата година заради ограниченията не можа да служи български архиерей, но вече се възстанови традицията в историческия български храм на празника да има и архиерей, представител на БПЦ.

Снимки: Сайт на Вселенска патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hdfc 

Разпространяване на статията: