Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Archbishop TutuНа 26 декември се отиде от този свят англиканският архиепископ на Република Южна Африка и световноизвестен борец за човешки права Дезмънд Туту. След няколкомесечно боледуване той почина на 90-годишна възраст в болница в гр. Кейптаун.

Архиепископът е роден през 1931 г. в Южноафриканската република, тогава още доминион на Великобритания с името Южноафрикански съюз. Учи богословие първо в родната си страна, а после и в Англия. Двадесет и девет годишен става англикански свещеник, а през 1976 г. – епископ на Лесото. През 1986 г. става първият черен архиепископ на Кейптаун, ръководно място в Англиканската църква на ЮАР. Беше близък приятел на Нелсън Мандела.

Спечелва си име на смел и виден противник на апартейда (конституционно расово разделение на народа на страната), докато той е официалната държавна политика на ЮАР, но се противопоставя и на много други случаи на потъпкване на човешките права. На 28 май 2008 г., например, посещава ивицата Газа в Израел и е потресен от условията на живот на палестинците. Осъжда израелската инвазия и я нарича незаконна.

От него са останали забележителни изказвания като тези: Противопоставям се на това: на насилието на тези, които искат да запазят една несправедлива система, и на насилието на онези, които искат да я разрушат.

И също: Искам правителството сега и завинаги да знае, че аз не се страхувам от него… Няма нищо, което правителството би могло да направи, за да ме спре да правя това, … в което вярвам, че Бог иска от мене… Не мога да го променя. Когато виждам несправедливост, не мога да остана безучастен.

През 1984 г. архиеп. Дезмънд Туту получава Нобелова награда за мир – „за мъжество и героизъм, проявени в борбата с апартейда“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hq38 

Разпространяване на статията: