Мобилно меню

4.9003115264798 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (321 Votes)

DSC 0742 696x465Вселенският патриарх Вартоломей хоростатисва на неделната св. Литургия на 5 декември, отслужена в българския храм „Св. Стефан“ в кв. „Балат“ в Истанбул. Поводът е обновяването на светия престол и целия св. олтар, както и поставянето на нови проскинитарии и утвар в храма. На службата присъстваха генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев, председателят на българската общност Васил Лязе, гости от България и местни жители.

В словото си патриархът говори за постоянния интерес и грижа на майката-църква към всички нейни духовни чеда в Истанбул.

DSC 0803 696x465„Всички православни християни в Града, независимо от своя национален и езиков произход и идентичност, са духовни чеда на светата Архиепископия на Константинопол или на съответните епархии, непоколебим пазител на светоотеческото наследство, на неповредената вяра в Христос, на каноническите и литургическите традиции, на живота в Христос и на свидетелството пред света. Основата за единството на Църквата, както пише Пергамският митрополит Йоан, професор и преподаветел, е географската област: всички, които живеят на определено място, независимо от своя етнически произход, принадлежат църковно към епископа на онази област.

Това е православното предание, следствие на евхаристийната еклисиология, на принципа на католичността на местната църковна общност, независимо от народностните и езиковите обединения, начело с един предстояващ евхаристийното събрание – епископа. За това говорят свещените канони на Църквата, в които не откриваме „нито следа от национализъм“ (Максим, митр. Сардийски, Вселенската патриаршия в Православната църква, Солун, 1989)“.

DSC 0933 683x1024Патр. Вартоломей говори и за Събора на Православната църква, който се проведе на о-в Крит през юни 2016 г.

„Съборът на Крит отдели особено внимание на усилията за постигане на справедливост и мир, за защита на светостта на човешката личност, на християнското семейство и на образованието на младото поколение в християнски дух. Отдели внимание и на религиозния фундаментализъм и на „насилието в Божие име“, подчертавайки, че „елеят на религиозния живот трябва да се използва за лечението на рани, а не за разпалване на огъня и за военни стълкновения“.

Това е духът на Светата и велика Христова църква. Наше смирение се бори да разпространи този дух на единство, сътрудничество, диалог, защита на правата на човека и уважение към неприкосновеността на творението. И сме уверени, че тези църковни инициативи и дейности допринасят за укрепването на мира и разбирателството, на любовта и справедливостта. Правилно е казано, че не може да има мир между народите без мир между религиите, което се постига с диалог между тях“.

След това патр. Вартоломей говори за предоставянето на автокефален статут на Православната църква в Украйна:

DSC 0982 696x465„Постигането на църковен мир според каноническите предания на Църквата беше целта на предоставянето на автокефалия на многострадална Украйна, така че и онази църква да може да живее в мир и хармония и да допринесе за мира и помирението в света. Ако е Божия воля, и онези православни църкви, които още не са се присъединили и хармонизирали с акта на майката-църква за украинската автокефалия, ще го направят за слава Божия и за съзиждане на Неговото тяло, в служение на православния канонически ред и многовековното църковно дело, което служение е наше задължение, ако искаме да сме верни на нашата вяра и на светите отци“.

След това патр. Вартоломей благодари на архим. Харалампи (Ничев) за „безупречното му служение, вярност и уважение към Великата църква“, на Васил Лязе и неговите сътрудници, както и на дарителя Тодор Георгиев за „неговото благородно дарение за обновяването на светия престол и другите части на светия олтар, на аналоя, иконите и светата утвар на храма „Св. Стефан“, които и благословихме в началото на божествената Литургия“.

От своя страна архим. Харалампи заяви, че обновяването на храма е било в чест на тридесетгодишнината от интронизацията на патр. Вартоломей на Константинополската катедра.

Патр. Вартоломей връчи възпоменателни дарове на българския консул, на председателя на българската общност и на дарителите, които са спомогнали за обновата и благоукрасяването на трите храма на българската общност в Истанбул.

Снимки: „Фос фанариу“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h96f 

Разпространяване на статията: