Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bed9 1На 8 декември почина прот. Николай Вернезос, който беше свещеник в храма „Св. Йоан Русин, Чудотворец“ в с. Ново Прокопи на о-в Евбея – едно от най-посещаваните поклоннически места в Гърция. Той е 42-годишен и остави пет деца сирачета.

О. Николай беше интубиран в средата на ноември, след като получи усложнения от коронавирусната инфекция. Повече от месец прекара в интензивното отделение в атинска болница. Свещеникът не е бил ваксиниран, не е имал и придружаващи заболявания.

Отец Николай Вернезос е завършил богословие в Атинския университет, доктор е по богословие на университета в Кеймбридж. Син е на отец Йоан Вернезос, който в продължение на петдесет години служеше в Ново Прокопи в храма на св. Йоан Русин и който почина преди пет години.

О. Николай беше един от популярните и обичани духовници в Гърция не само заради светостта на мястото, където служи. През лятото той извърши литията с мощите на св. Йоан Русин в околността на Н. Прокопи, след което неочаквано заваля дъжд, който ограничи разпространението на пожара и спаси селото. По време на пожарите той оказваше всяка необходима помощ на пострадалите. Местната общност скърби за своя пастир.

„Нашата община скърби за загубата на един млад и харизматичен човек, на един свещеник, който почете свещеническото служение и който за своя кратък живот остави незаличим отпечатък в нашето общество. От името на общинския съвет изразяваме своите горещи съболезнования на неговото семейство“, се казва в съболезнованията на местната община.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h9fh 

Разпространяване на статията: