Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

DSC 9019Митрополитът на Етолия и Акарнания Козма е в тежко състояние, след като се зарази преди десетина дни с коронавирус. Митрополитът е интубиран с опасност за живота в атинската болница „Евангелизмос“.

Случаят предизвика вниманието на медиите заради отказа му да бъде хоспитализиран. Той се лекуваше в домашни условия, като беше на кислородна терапия заради влошеното дишане. Два дни продължи спорът между лекуващите го, владиката и негови близки относно начина, по който да продължи лечението му. Линейката, изпратена по спешност от местната болница до митрополитския дом, беше върната. От митрополията излязоха с лаконично съобщение, в което се казваше, че митрополитът е заразен с коронавирус, има леки симптоми и се лекува вкъщи. Призовават се вярващите да усилят молитвите си за своя епископ.

Рязкото влошаване на състоянието на 76-годишния йерарх наложи все пак той спешно да бъде хоспитализиран на 2 декември. През нощта той беше прехвърлен в Атина и интубиран в интензивното отделение на специализираната за COVID-19 болница „Евангелизмос“.

Днес остро реагира Сдружението на здравните работници в болниците, които заявиха, че при приема на митрополита не е спазен протоколът. Йерархът е изпреварил много други пациенти, които също са интубирани, но за тях няма места в интензивните отделения, независимо че са по-млади. Поради недостиг на легла в интензивните отделения с предимство се приемат младите хора и тези, които са ваксинирани, но въпреки това са развили тежка форма на болестта. Много рядко там остава място за възрастни хора. Останалите се интубират в нормалните ковид-отделения, където обаче възможността за интензивна грижа е по-ограничена. А за митрополита, който отричаше ваксините и болестта, се намери интензивно легло само за броени часове, твърдят от сдружението.

Изразената позиция предизвика ответна вълна от критики в социалните мрежи към медиците от сдружението, които вместо да прилагат приоритети при приемането в интензивните отделения е трябвало да осигурят достатъчно легла за интензивни грижи, за да не бъде лишаван никой нуждаещ се, независимо от възрастта му и дали е ваксиниран.

Митр. Козма, от чиято епархия произлиза духовният будител на гръцкия народ от 18 в. св. Козма Етолийски, е смятан за много консервативен йерарх. Той принадлежи към онези религиозни среди, според които болестта не е опасна и затова пандемия няма. Архиереят е убеден, че животът на християните не бива по никакъв начин да се променя заради това, а мерките са безсмислени и истинската им цел е да нарушат свободата на вероизповедание. Заедно с Китирския митрополит Серафим те бяха призовани от Св. Синод на Гръцката църква на църковен съд заради системно непослушание към решенията на църковното ръководство за пандемията.

Митр. Козма вероятно се е заразил от свой приближен клирик, служител на митрополията, съобщават гръцките медии. В митрополията не са се спазвали никакви мерки при общуването между хората, за да не се променя нищо в обичайния режим на работа, с който всички са свикнали.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hxw8 

Разпространяване на статията: