Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

IrineosСв. Синод на Вселенска патриаршия на заседанието си на 2 декември 2021 г. е разгледал въпроса за освобождаването по здравословни причини на архиепископ Ириней, дългогодишен предстоятел на полуавтономната Православната църква на о-в Крит. В резултат от решението на Св. Синод на тази църква от 24 ноември т. г., взето въз основа на заявени пред съдия становища на трима лекари, архиеп. Ириней беше освободен от длъжност. Поради състоянието на Критската църква като подчинена на Вселенската патриаршия това решение беше изпратено до патриаршеския синод и той се произнесе вчера, като архиепископският престол беше обявен за свободен.

Според това решение сега синодът в Крит ще трябва да избере трима кандидати за архиепископския пост, които да представи във Фенер и там синодът на Патриаршията да избере един от тях за бъдещ Критски архиепископ. Заедно с това Св. Синод под председателството на патр. Вартоломей е изразил „любовта и пълното си одобрение към престарелия йерарх Ириней, който пожертва себе си в служба на свещените дела на Църквата и на христоименития Божи народ“. Занапред освободеният от задълженията си архиепископ ще носи титлата „Високопреосвещени бивш Критски архиепископ“.

За местоблюстител на освободения архиепископски престол Св. Синод на Критската архиепископия днес, след получаването на решението на патриаршеския синод, е определил старшия митрополит на Ламби и Сфакия Ириней. Той ще ръководи заседанията на синода, включително и за действията по избора на трима кандидати, чиито имена да се съобщят на Фенер, за да се избере бъдещият архиепископ.

Бившият Критски архиепископ Ириней (със светски имена Николаос Атанасиадис) е роден през 1933 г. в с. Миксорума, обл. Ретимно, Крит. Завършва духовна семинария на острова и после Богословската школа на Патриаршията на о-в Халки (в Мраморно море, Турция). В последната година на следването си е бил ръкоположен за йеродякон (1956 г.). Със стипендия на Патриаршията той отива на следдипломна специализация в колежа „Св. Бонифаций“ в Уорминстър, Англия. Там през есента на 1957 г. е ръкоположен за йеромонах от архиепископа на Патриаршията за Великобритания и обслужва енориите на гръцката общност в южните части на острова. Завръща се на Крит през 1960 г. и служи като протосингел на Кидонийската епархия (с център гр. Ханя) и ректор на Духовната семинария. През 1975 г. беше избран за Кидонийски митрополит, а през 2006 г. – за Критски архиепископ. След всички тези десетилетия достойно служение той остави следа на изряден и много деен пастир и проникновен духовник. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hx99 

Разпространяване на статията: