Мобилно меню

4.8463855421687 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (332 Votes)

zakinuthoМитрополитът на о-в Закинт в Гърция Дионисий IV наложи временни епитимии на онези свещеници в епархията му, които не позволяват на християните да се ваксинират и им внушават антинаучни позиции по отношение на пандемията в духа на конспиративните теории. Епитимията се изразява във временно отнемане на правото им да бъдат изповедници в своите енории, за да се намали влиянието им върху хората, които ръководят. В Гърция се следва византийската практика изповедници да бъдат не всички клирици по силата на своето ръкоположение, а само онези, които имат специално благословение за това от местния епископ. Такова благословение получават свещеници с по-голям житейски опит, безукорен живот и добро име в местната християнска общност, за да се предотвратят грешки в духовното ръководство от неопитни свещеници.

В обръщението на митр. Дионисий към народа на острова се казва, че той „… в рамките на своите пастирски отговорности за доброто състояние на местната църква, за духовното и телесното здраве на жителите и в послушание към изразените указания на Свещения Синод на Гръцката църква за противодействие на пандемията налага духовни епитимии, смятано от 3 декември, на онези клирици на Закинтска митрополия, които са се показали непокорни към препоръките и загрижените указания на архиерея за необходимостта от ваксиниране и възпитават сред вярващите антинаучно поведение.

Поради тази причина, наред с останалото, се отнема („връзва“, Мат. 16:19) правото за духовно òтчество (т. е. на изповед) на всички непокорни клирици до ново нареждане и тяхното изправяне.

Така или иначе на духовните отци не се разрешава да вземат отношение по медицински въпроси, а още повече да предизвикват социални трагедии и да стават морални отговорници за смъртта на неподозиращите или лековерни изповядващи се при тях“.

Накрая митрополитът казва, че си запазва правото да прилага всички допълнителни мерки за ограничаване на непокорните, винаги с грижа за здравето на всяко едно духовно чедо, които Христовата църква му е поверила, и заради единството на паството.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hxup 

Разпространяване на статията: