Мобилно меню

4.9295774647887 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (71 Votes)

deaГрузинската православна църква не подкрепя принудителна ваксинация срещу COVID-19, тъй като всеки трябва да има свобода на избор и това е ненарушимо право, дадено от Всевишния, се казва в ново изявление на Грузинската патриаршия.

През февруари 2021 г. грузинският Св. Синод публикува обръщение, в което изложи позицията си по този въпрос. В него се казваше, че Църквата цени действията на специалистите в областта на медицината за защита на здравето на хората, но няма да поеме отговорност по отношение на пропагандиране на ваксинацията срещу коронавируса, тъй като това е дело на специалистите.

Осъждат се онези свещеници, които агитират хората да не се ваксинират или отказват причастие на тези, които са си поставили ваксина.

И по-конкретно в изявлението се казва:

„Искаме още веднъж да припомним на обществеността официалната позиция на Грузинската православна църква по отношение на ваксинацията срещу коронавирус, която е отразена в резолюцията на Синода.

Въпреки че е обяснявано няколко пъти, поради радикалната позиция, заета от някои духовници в последно време, отново ще повторим, че ваксината няма религиозно значение. И затова е недопустимо духовник да забранява на вярващи по религиозна причина да извършват тази процедура или да ограничава причастяването им, защото са били ваксинирани.

Напълно неприемливо е християнин да разпространява също груби и обидни призиви срещу този начин на лечение. На решението на Синода противоречи и забраната да се носят маски по време на богослужение в енорията.

Отбелязваме също, че Църквата не може да подкрепи принудителната ваксинация, независимо от причината, от която е продиктувана. Всеки трябва да има възможността да прави свободен избор. Това е дадено от Бога неприкосновено право и то трябва да бъде защитено.

Още веднъж апелираме към духовенството да гарантира, че действията им по отношение на ваксинацията не надхвърлят решението на Синода. В случай на произвол от страна на клирик енорията може да се обърне към Грузинската патриаршия“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ha6a 

Разпространяване на статията: