Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

PHOTO 2021 11 27 21 16 24 2На 27 ноември българската църковна община в Брюл, регион Кьол и Бон, Германия, се събра на празнична света Литургия. С нея беше отбелязана паметта на покровителя на нашата общност – преподобния Теодосий Търновски. Богослужението извърши ставроф. ик. Юлиан Ангелов от българския катедрален храм в Берлин. В проповедта си о. Юлиан напомни, че св. Теодосий е велик молитвеник и светило на аскетизма, просияло през 14 в. по нашите земи. Заедно с огромно множество светци от българския род и днес той се моли пред Бога за нашия народ.

PHOTO 2021 11 27 21 16 23В проповедта си върху добре познатата притчата за богаташа и за бедния Лазар о. Юлиан обърна внимание на образа на безименния богаташ. Това е преуспял човек, който подобно на нас се е стремил към светски успех и го е получил. Но не това е определило участта му след смъртта. Той явно е вярващ, вещ в юдейските традиции човек, знае за безсмъртието на душите, но това знание не е променило живота и сърцето му. Макар да се е сблъсквал отново и отново със страданието на Лазар, той е оставал напълно безразличен. Затова и в притчата е безименен, непознат за Бога и отделен от Него и във вечността, така както и приживе.

IMG 20210905 WA0002 1О. Юлиан посочи, че днешната притча ни показва докъде води подобен начин на живот – отдаден на удоволствия и мисъл единствено за себе си. И докато още живеем, имаме избора да преориентираме живота си към вечността и към грижа за ближния. След като напуснем този свят, ни остава само да се надяваме на молитвите на близките.

След литургията о. Юлиан отслужи панихида за душите на нашите близки и за новопреставилия се о. Ангел Ангелов от храм „Света Софѝя“ в българската столица. Светла му памет!

След панихидата о. Юлиан извърши тайнството Кръщение над три дечица от българската църковна общност, след което пое на път от 600 км обратно към Берлин. Безкрайно сме му благодарни, че дори в тези несигурни времена той не престава да отдава сили и да не щади здравето си, за да обгрижва пастирски нашата община в Кьолн и Бон.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ha93 

Разпространяване на статията: