Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

330Св. Синод на Критската църква освободи от задълженията му предстоятеля на автономната Критска архиепископия архиеп. Ириней. Решението беше взето единодушно на заседание на 24 ноември, на което архиереите разгледаха писмените становища на трима професори по медицина, удостоверили пред съдия, както изисква законът, трайно влошеното здравословно състояние на 88-годишния архиепископ.

В изявлението се казва, че решението е било трудно и взето с голямо уважение към личността на архиепископ Ириней и с признание за неговите трудове.

До решението се стигна заради блокиране на дейността в редица сфери на църковния живот в Критската църква вследствие на хроничните здравословни проблеми на архиепископа, довели до безвластие и неясни отговорности.

Предстои решението на Критския синод да бъде утвърдено от Вселенската патриаршия, под чиято юрисдикция е тази полуавтономна църква. Св. Синод на Вселенската патриаршия ще заседава по случая в началото на декември. Новият предстоятел ще бъде избран от Вселенския патриарх измежду трима архиереи, предложени от Св. Синод на Критската архиепископия. Като най-вероятни кандидати местната преса коментира митрополитите на Ретимно Евгений, на Аркалохори Андрей и на Кисамос Амфилохий.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h3fy 

Разпространяване на статията: