Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

860ZДирекцията по вероизповеданията на кралство Швеция свиква извънредно кризисно съвещание във връзка с пространно журналистическо разследване, публикувано на четири части в авторитетния ежедневник „Гьотеборг постен“ от екип журналисти и вече цитирано от няколко централни шведски издания, а също и от вестници и сайтове в Гърция, САЩ и Швейцария.

Разследването разкрива престъпления, извършени от назначения през 2014 г. гръцки митрополит Клеопа (Стронгилис) с титла „на Швеция и цяла Скандинавия“ в юрисдикцията на Вселенската патриаршия. Митрополитът е уличен в: присвояване на църковни и държавни средства, пране на пари, злоупотреба с държавни субсидии за лична облага, фалшифициране на подписи, укриване на данъци, злоупотреба с власт, малтретиране на подчинени и на енориаши, психологически тормоз на свещеници, служители и членове на енорийския съвет чрез заплахи и отлъчвания, физическа разправа със свещеник чрез подставени лица, извършване на незаконен капитален ремонт на катедралния храм в централната част на Стокхолм без обществена поръчка, чрез незаконна фирма с работници, назначени на черно, тайно закупуване с църковни пари на луксозна вила с басейн за един милион евро за лично ползване, но на името на митрополията, и други.

През последните години митрополитът е увеличил еднолично заплатата си на 10 000 евро месечно, докато енориите са изправени пред фалит, а свещениците живеят в бедност, с намалени от него заплати. За седем години са били уволнени и сменени поне шестима свещенослужители и още над десет щатни и доброволни служители. Всички гръцки енории в страната са били принудени да преведат енорийския си капитал по сметката на митрополита в Стокхолм, като понесат и за в бъдеще цялата тежест по изплащането на свещеническите издръжки и покриването на текущите разходи. За треби хората са били принудени да внасят „задължителни дарения“ от порядъка на 200-250 евро също по сметка на митрополията. Един храм в Гьотеборг с прилежащите му недвижими имоти е бил присвоен чрез подправен „акт за дарение“.

Митрополитът е изпратен от Вселенската патриаршия в Швеция през 2014 г. Дотогава той беше енорийски свещеник в Ню Йорк и Бостън към архиепископията на Вселенската патриаршия за САЩ. Повишаването му в митрополит за цяла Швеция и Скандинавия е неочаквано, след като предишният митрополит в Стокхолм Павел (Меневишоглу) е принудително „пенсиониран“ след четиридесетгодишно вярно служение на Вселенския престол. Той и до ден-днешен е в добро здраве, дълбоко покрусен от отстраняването му.

Шведското журналистическо разследване показва, че като свещеник в САЩ митр. Клеопа е имал не по-малко скандално минало. След финансови и данъчни престъпления и манипулации срещу него е било заведено дело, но шумната афера е потушена с намесата и покровителството на тогавашния гръцки архиепископ в Ню Йорк. Преместването му Скандинавия е било с цел покриване на скандала в Америка.

Журналистите от „Гьотеборг постен“ са събрали данни от над петдесет източника в Швеция и САЩ. Интервюирани са били както членове на епархийския и на енорийските съвети, така и високопоставени политически лица, бизнесмени и обикновени енориаши, очевидци и потърпевши, адвокати и дори американски служител на едно от ведомствата за борба с организираната престъпност и прането на пари. Предоставени са факсимилета от подправени документи и фалшиви подписи.

Освен Дирекцията по вероизповеданията, която разпределя държавните субсидии за религиозните общности, отношение към тези безпрецедентни за Швеция разкрития взе лично и министърът на културата Аманда Линд, която заяви, че подобни действия не само уронват престижа на гръцката общност и Православната църква в световен мащаб, но също и на шведската държава, благоразположена с доверие и финансова подкрепа към всички законно регистрирани религиозни общности в страната.

На кризисната среща на Дирекцията се очаква да се вземе решение за сезиране на прокурор от името на държавата. Вече е бил отправен апел към гръцката митрополия за незабавно връщане на 19 000 евро от помощите. Това е само една малка част от общата сума 200 000 евро, които тази епархия получава годишно като субсидия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h3xr 

Разпространяване на статията: