Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

WWБерлинският и на цяла Германия митрополит Марк (Арндт, германец родом) от Руската православна задгранична църква (МП) забрани на клириците от своята епархия да съслужат с духовенството от новообразуваната Западноевропейска архиепископия на РПЦ-МП с център в Париж.

Това заяви самият митрополит Марк на 25 ноември по време на конференция в Белград, посветена на стогодишнината от Първия задграничен събор на РПЗЦ в Сремски Карловци. Говорейки за църковните юрисдикции на руската емиграция, предстоятелят на Германската епархия на РПЗЦ-МП заяви, че преди няколко седмици е забранил на своите свещеници да съслужат със свещениците на тази „уж присъединила се към Московска патриаршия юрисдикция“. Той нарече архиепископията, възглавявана от митр. Йоан (Ренето), „напълно несериозна, нарушаваща каноните на всяка крачка“.

През септември главата на Западноевропейската епархия на РПЗЦ-МП архиеп. Ириней също поиска от духовниците в епархията да се въздържат от общение с клириците от Западноевропейската архиепископия на РПЦ-МП. Конкретните причини не се назовават.

През 2007 г. Руската задгранична църква се присъедини към Московска патриаршия след близо век съществуване без призната каноничност, но запази структурата си и известна самостоятелност. Митр. Марк призна, че с това връщане към Москва църквата му е загубила много хора, които не са пожелали да се присъединят към Московска патриаршия, „но не поради църковни, а по политически съображения“. В момента двете структури съществуват паралелно в западноевропейските страни. Според митр. Марк ще са нужни още 50 - 100 години, за да могат да се обединят енориите на Московска патриаршия в Германия, тъй като между тях е налице „съществена разлика“.

През 2019 г. в Западна Европа възникна още една, трета, църковна структура с руски енории – Западноевропейска архиепископия на РПЦ-МП с център в Париж (официално название: Архиепископия на православните руски църкви в Западна Европа), с ръководител Дубнински митр. Йоан (Ренето). Тя възникна след внезапното решение на Вселенската патриаршия през 2018 г. да разпусне своя руски екзархат за Западна Европа и да подчини енориите на местните гръцки митрополии. Това доведе до разпад на структурата, чиито енории бяха основно във Франция, но и в почти всички останали западноевропейски страни. Част от енориите, начело с митр. Йоан (Ренето, французин родом), избраха да се подчинят на Московска патриаршия и образуваха трета руска административна структура в западноевропейските страни. Но вероятно тяхното поведение сега създава затруднение в общуването на трите руски юрисдикции в тези страни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ha3c 

Разпространяване на статията: