Мобилно меню

4.7054263565891 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (258 Votes)

263x263Двама български митрополити са взели участие в международна конференция в Киево-Печерската лавра на 11 ноември, организирана от Киевската духовна академия по поръчение на Св. Синод на УПЦ (МП). Сайтът на Киевската духовна академия съобщава, че дистанционно в нея са участвали митрополитите Ловчански Гавриил и Видински Даниил. Обявената тема е първенството в Православната църква и принципът на съборността, с фокус върху „антиканоничните действия на Вселенската патриаршия в Украйна“. През последните две години Московска патриаршия организира редица инициативи, чиято цел е да формират становище за изпадането на Вселенската патриаршия в ерес. Поради невъзможността да бъде свикан църковен форум на тази тема по каноничния ред, Московска патриаршия провежда научни форуми с международно участие.

Според официалната информация другите църкви, откликнали на поканата за участие в конференцията в Киев, са Антиохийската патриаршия, Сръбската патриаршия, Полската църква, Православната църква на Чешките земи и Словакия, както и Православната църква в Америка. Единствено Българската църква е била с двама представители и то с толкова висок ранг. Църквата на Чешките земи и Словакия е била представена от Михаловски архиепископ Георгий, Сръбската – от Бачки епископ Ириней, Московска патриаршия – от Звенигородски епископ Теодорит, Антиохийска патриаршия – от архимандрит Роман (Алханат), а Православната църква в Америка – от свещеник Даниил Андреюк.

Според програмата темата на доклада на митрополит Гавриил, доктор по богословие, е била „Съборността като богословска и каноническа категория“, а митрополит Даниил е произнесъл приветствие към участниците.

Конференцията е била открита присъствено в актовата зала на Киево-Печерската лавра от Киевски митрополит Онуфрий. В центъра на неговия доклад са били действията на Константинополската патриаршия и претенциите на Вселенския патриарх за „особени права“ в православния свят, което, според него, не съответства на църковната традиция за съборността.

Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) също е поздравил всички събрали се на конференцията и е подчертал колко актуална е темата за първенството на Константинополската патриаршия. Той е говорил за сбъдналото се пророчество на стареца Софроний (Сахаров) за ереста на нео-папизма в претенциите за световна юрисдикция от страна на Константинополската патриаршия.

Поздравления са били прочетени и от другите предстоятели на църквите с участници в конференцията – от Варшавския митрополит Сава, от митрополит Тихон (Православна църква в Америка) и от Сръбския патриарх Порфирий, който отбеляза: „Господ ни отсъди да живеем в епоха на намаляване на любовта и обедняване на чувството за съборност в православния свят. Последица от тази криза са и трудностите, които изпитва каноничната Украинска православна църква“. Приветствие от предстоятеля на Българската православна църква не е било прочетено.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/84yfu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]