Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

9788892225121Изданието Думите на вярата представлява интерконфесионален речник, който изяснява основни богословски термини от гледна точка на трите основни християнски деноминации: православие, римокатолицизъм и протестантство. Целта на книгата е „да бъде инструмент за разбиране на гледната точка на другия върху думите на вярата, която обединява“. Трима автори представят термините от позицията на различните вероизповедания: на източноправославните – Германо Марани, на римокатолиците – Джузепе Лорицио, на протестантите – Фулвио Ферарио. Зад тях обаче стои научен екип от експерти в съответните конфесии. Сред членовете му е и българинът доц. свещ. д-р Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Думите на вярата е издание на Богословския факултет на Папския латерански университет и магистърската му програма по интерконфесионална теология съвместно с Богословския факултет „Валдезе“ в Рим.

На 13 октомври, в началото на новата академична учебна година, се състоя официалното представяне на изданието в Рим. В него взеха участие авторите проф. д-р Джузепе Лорицио от Папския латерански университет, проф. д-р Фулвио Ферарио от Богословския факултет Валдезе и проф. д-р Германо Марани от Папския институт за Изтока в Рим. Те разказаха за работата си върху речника и посочиха възможностите за негово използване не само от студентите по богословие, но и от всички, които се интересуват от междухристиянския диалог. Доц. д-р Иван Иванов също участва в представянето на изданието. Той посочи, че на речника може да се гледа като на своеобразен систематичен курс по богословие, който по прагматичен начин въвежда студентите в богословската терминология.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/88uhh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]