Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

391На 4 октомври Вселенският патриарх Вартоломей и Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) се срещнаха в Рим по време на световна конференция на религиозните лидери, посветена на климатичните промени. Това е първата им среща сред разрива между двете православни църкви. Митр. Иларион разказа, че двамата почти не са общували помежду си:

„Когато сядахме, той ми каза „добро утро“ на руски език, а аз му отговорих „добро утро“ на английски. С това се изчерпа нашето общуване“.

На срещата в Рим участваха тридесет и четирима религиозни лидери от цял свят, като Вселенският патриарх и Волоколамският архиепископ са били единствените православни. Според митр. Иларион присъствието му се налагало, „за да не представлява Вселенският патриарх световното православие, тъй като е загубил доверието на милионите руски вярващи“.

Митр. Иларион (Алфеев), наричан външния министър на РПЦ, е имал среща обаче с Римския папа Франциск, с когото са обсъдили „множество съвместни проекти“. В официалното съобщение на МП се казва, че след срещата между папата и патр. Кирил в Хавана през 2016 г. „отношенията между двете най-големи християнски църкви се развиват интензивно“.

Обсъжда се и втора среща между патриарх Кирил и папа Франциск, която обаче няма да бъде разгласявана предварително, а ще бъде съобщена една седмица преди събитието.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/86huu 

Разпространяване на статията: