Мобилно меню

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

seismosЗеметресението на Крит, което преди два дни разтърси гръцкия остров и нанесе сериозни щети, се оказа удобен повод за фалшиви новини, които бързо се разпространяват в социалните мрежи сред религиозните групи. Пример са снимки на три църкви, придружени с обяснение, че това са храмовете, разрушени от Божия гняв – единият бил дезинфекциран за коронавирус, в другия имало ваксинационен пункт, а третият е „храм на св. Петка, разрушен заради строителство на летище“.

Новината има за цел да убеди получателите си, че Бог е на страната на т. нар. църковни антиваксъри и наказва с гнева Си всички, които не мислят като тях, а именно: болест няма, тя е измислена, за да унищожи Църквата с помощта на здравни закони и най-вече чрез поставянето на ваксини.

Всъщност през последните две години не един, а всички храмове в Гърция са дезинфекцирани многократно от властите. Само една критска църква откри ваксинационен пункт в края на август и тя е в с. Горни Арханес до Ираклио. Тя не е сред разрушените от бедствието.

82

Единствената назована поименно църква във фалшивата новина е „Св. Петка“ в с. Русохория, недалече от гр. Аркалохори и 37 км от областния град Ираклио. Преди година на това място започват строителни работи за изграждането на летище и параклисът, осветен през 1981 г., е покрит с пръст. Разрушаването на храм е неприемливо за вярващите гърци и поради тази причина е взето решение храмът да бъде засипан с пръст, а на друго място да се издигне нова църква, посветена на св. Петка. Местното население обаче е убедено, че зачестилите земетресения на острова през последната година са свързани именно със заравянето на тяхната църква и „св. Петка сега наказва критяни, тъй като все още си няма нов дом“.

512 nНаистина, гръцките медии през тези дни обсъждат активно една от срутените църкви заради смъртта на местен жител, загубил живота си при срутването на покрива върху него. Той бил влязъл в параклиса „Св. прор. Илия“ до гр. Аркалохори, когато станало земетресението. Църквата имала щети от предишни земетресения и 62-годишният Яков работил за възстановяване на сградата. Той бил много свързан с малкия храм, чието изграждане на високо място извън градчето се дължи на него. Близките му разказват, че това било делото на живота му заради обет, даден от майка му, да бъде изграден храм на пророка на най-високото място в околността.

Новината, че в този храм е бил открит „първият ваксинационен пункт“, е разпространена от гръцки антиваксърски сайт с основна тема вредата от ваксините. С цел манипулация авторът обединява в новината си разрушаването на параклиса „Св. Илия“ с интервю на споменатия свещеник от Горни Арханес, представяйки двата случая за свързани. Разрушеният храм „Св. Илия“ е на трудно достъпно високо място, извън населеното място, така че едва ли би бил избран за ваксинационен пункт. Обикновено църквите откриват временни центрове за ваксинация в двора си, за да улеснят по-възрастните енориаши и затова са лесно достъпни.

От земетресението сериозно са пострадали църквите „Св. Фотиния“ (Самарянката) в Русохория, както и „Св. Антоний“ в Кастели, в северозападната част на острова. Други църкви имат по-леки щети и пукнатини. Няма информация в тях да е имало подвижни ваксинационни пунктове.

Много са религиозните хора, които приемат безкритично подобни „новини“, чиято цел е да внушат, че Божият гняв ще застигне техните опоненти, били те атеисти или християни. Тази лековерност изобличава пожелателното мислене на такива вярващи, които наистина желаят Бог да поразява с видими бедствия грешници, както и християни „с неправилно мислене“. По този начин показват, че не познават нито Христос, нито себе си (защото иначе биха знаели, че Божият гняв би трябвало да порази първо тях), но претендират да обясняват с лекота и моралистични аргументи Божия промисъл и трагедиите, които преживяват хората.

На първата снимка: Църквата „Св. Фотиния“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8694y 

Разпространяване на статията: