Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

Crete EarhtquateСилно земетресение от 5.8 степен по скалата на Рихтер е разтърсило тази сутрин малко след 9 ч. централната част на о-в Крит, Гърция. Епицентърът е бил при градчето Аркалохори, което от двадесетина години стана и седалище на новата Аркалохорийска епархия на полуавтономната Критска архиепископия (към Вселенска патриаршия). Много сгради са разрушени, сред които са и няколко църкви. Обитателите на множество къщи останаха на улицата, защото домовете или се разрушиха напълно, или станаха негодни за живеене. Властите веднага предприеха мерки за организиране на временни лагери за живеене на хората, чиито домове са засегнати сериозно.

Единствената жертва, за която се съобщава, е работник по ремонта на църквата „Св. прор. Илия“ на височината над Аркалохори. Двама души са работили в храма, за да отстранят щетите от редицата по-ранни земетресения тази година, когато внезапно куполът на неголемия храм се е срутил и на място е убил единия от работещите. Другият е изваден невредим изсред развалините.

Аркалохорийският митрополит д-р Андрей (Нанакис), който е и професор по църковна история в Солунския Аристотелев университет, веднага се е завърнал в епархията си, за да се постарае да помогне на своите епархиоти, както и на свещениците, чиито храмове са повредени и засега няма да могат да се ползват.

Нашият кореспондент от Крит съобщава, че от вторник учениците преминават на дистанционно обучение заради трудности както с повредени училищни сгради, така и от чисто битов характер на семействата, чиито домове са засегнати. Още повече че трусовете продължават, а някои от тях са над 5 степен по Рихтер.

В тази епархия от четиринадесет години служи и българинът иконом Иван Добрев, родом от гр. Казанлък и завършил Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Неговият дом в с. Панагия Монофациу и църквите в селата на южен Крит, които той обгрижва, не са пострадали от земетресението.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ucyr 

Разпространяване на статията: