Мобилно меню

4.8526315789474 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (95 Votes)

DX 37487 600x400Игуменът на Ватопедския манастир на Света гора архим. Ефрем се завърна в своята обител след 115 дни отсъствие. Архим. Ефрем изкара тежка короновирусна инфекция, беше интубиран и в кома, но лекарите в атинската болница „Евангелизмос“ успяха да спасят живота му. След изписването си от болницата духовникът премина през курс на рехабилитация в специален постковид център в Лариса.

Вчера той беше посрещнат във Ватопедския манастир и присъства на службата за Полагане на честнѝя Пояс на св. Богородица (по стария стил), предстоявана от игумена на манастира „Ставроникита“ архим. Тихон, съобщава изданието Вима ортодоксиас. По време на сутрешната литургия архим. Ефрем прочете молитвата „Отче наш“ и Символа на вярата, а на братската трапеза след богослужението разказа за голямата утеха и подкрепа на св. Богородица, които е усещал по време на изпитанието през изминалите месеци.

DX 38565 600x400

В интервю за гръцка телевизия преди завръщането си на Света гора той разказа за своето изцеление от болестта: „Благодаря на Бога за това чудо, защото става дума за наистина голямо чудо. Срещнах смъртта в лицето, но явно ми каза: „Не те искам още“. Лекарите недоумяват как се върнах към живота. Бог реши да ми даде още малко време за покаяние, да преосмисля живота си и да живея по-добре“.

Разказа, че ако е закъснял още един или два дни с постъпването си в болница, вероятно е щял да умре.

„Тази болест е гняв Божи, знамение на времената. Всички трябва да се ваксинираме. Аз, за съжаление, не бях ваксиниран. Исках да го направя, но по различни причини не бях го сторил към онзи момент… Сега обаче вече съм ваксиниран“, уточни той.

„Църквата не отхвърля науката“ – подчерта той и даде примери от житията на светци, които са ползвали медицинска помощ, в това число и хирургична. „Щастливи сме, че имаме учени, които са Божии хора“.

„Не е правилно ваксинирането, което е един чисто физически акт, да се отъждествява с метафизиката или богословието. Както приемаме лекарска грижа за стомаха си, така приемаме и медицинската помощ за тази пандемия, която е толкова сериозна“.

Относно клириците, които имат друго мнение, той ги посъветва да задържат мнението си за себе си и да не го налагат, като оставят хората да решат онова, което смятат за правилно.

„Винаги трябва да слушаме специалистите“, подчерта той.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8wp3k 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]