Мобилно меню

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

764 nПапа Франциск беше на кратко посещение в Будапеща, където в неделя отслужи меса и така закри 52-я Международен евхаристиен конгрес, който се проведе от 5 до 12 септември т. г. За откриването на конгреса в унгарската столица пристигна Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който изнесе доклад, подчертаващ „общото разбиране за Евхаристията на православните и католиците“.

В последния работен ден на конгреса слово произнесе и Вселенският патриарх Вартоломей, който също е на кратка визита в унгарската столица във връзка с полагането на основен камък на нов храм на Вселенската патриаршия в Будапеща, който ще носи името на св. Трима светители.

Наблюдатели подчертават изключително краткото присъствие на папата в унгарската столица – едва няколко часа, като от Римокатолическата църква подчертаха неговия „изключително и само религиозен характер“.

Срещите с президента на страната Янош Адер и премиера Виктор Орбан след неделната меса бяха с формален характер и закрити за пресата. Папата нямаше публично изказване пред ръководството на страната, гражданското общество и дипломатическия корпус. Освен с двамата ръководители след неделната служба папата се срещна и с Вселенския патриарх Вартоломей, както и с представителите на другите християнски изповедания.

Това контрастира с желанието на Виктор Орбан да осъществи „рехристиянизация“ на страната. Римокатолическата църква не приема някои аспекти на неговата „традиционалистка“ политика, например отношението към бежанците.

Днес папа Франциск е вече в Словакия, където ще остане по-дълго, четири дни, и ще посети различни градове в страната.

Присъствието на митр. Иларион и на патр. Вартоломей в Будапеща, макар и периферно по отношение на римокатолическия форум, свидетелства за активизиране на отношенията на Московска патриаршия и Вселенска патриаршия в диалога с Римокатолическата църква, който беше замразен след влошаване на отношенията между двете най-авторитетни православни църкви. Между двете големи православни църкви има конкуренция за лидерството в този диалог.

Снимка: Φως Φαναρίου


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8wppd 

Разпространяване на статията: