Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

klimis 1В средата на юли Св. Синод на Гръцката църква определи екзарх (пълномощник на синода) в епархията на Перистери (северозападен квартал от огромното градско образувание на Атина и Пирея, събрало поне една трета от населението на страната). Основанието е, че Перистерийският митрополит Климент е в здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си. За екзарх беше определен митрополитът на Ахарнес и Петруполи Атинагор.

За тази цел гръцкият синод прие на 13 юли специален правилник, който да определя условията за избор и правомощията на екзарха. Той има статут на временно управляващ дадена епархия и се определя със синодно решение за период максимум от шест месеца, при наличие на официално медицинско становище, потвърждаващо здравословното състояние на епархийския архиерей. Екзархът разполага с всички негови правомощия в администрирането на епархията и е подчинен на Св. Синод, като може да бъде сменен само от него. Това решение е одобрено и от Министерството на образованието и вероизповеданията.

Критиците на решението твърдят, че църковният устав на Гръцката архиепископия не предвижда такова решение при подобен проблем, но изисква след констатация на здравословното състояние на епархийския архиерей от страна на специална синодна комисия и лекарско становище той да бъде пенсиониран (иначе казано, да остане „на покой“) и след това да се пристъпи към избор на нов митрополит. Възрастните йерарси имат правото да поискат викарни епископи за помощници. Въвеждането на нов правилник в каноничната практика на Гръцката църква ще доведе до поставянето на нови екзарси и в други митрополии, чиито митрополити са болни, често са в болница и епархията е оставена без епископско управление, смятат критиците. Определянето на митрополит-екзарх в Перистери предизвика и реакцията на Вселенския патриарх. Той поиска в писмо обяснение от архиеп. Йероним за потенциалната възможност за назначаване на „надзираващ“ епископ в митрополии от т. нар. „нови земи“ (присъединени към Кралство Гърция след 1913 г., а след това – и към Гръцката църква), намиращи се под частична канонична юрисдикция на Патриаршията.

Гръцки медии твърдят, че на практика епархията на Перистери се управлява от тесен кръг сътрудници на митрополита, които му създават медиен образ на работоспособен и на практика са поели контрола над епархията без обаче да носят правна и канонична отговорност за това. Митр. Климент беше изписан за последен път от болницата на 13 юли. По този повод изданието „Оrthodox times“ пише в днешна публикация: „В митрополията започнаха да стават странни неща, ако трябва да се изразим елегантно. Пример е „смешното“ съобщение, направено от хората около митрополита на Перистери в деня на изписването му, че „Негово Високопреосвещенство излезе от болницата и поздрави медицинския персонал, пожелавайки му успех в работата“. Всеки, който е видял здравословното състояние на митрополита, може лесно да разбере защо наричаме това съобщение смешно, но то може да бъде и опасно в същото време“. Друг подобен случай е от м. юни т. г., когато митрополитът отново беше в болница. Тогава митрополията публикува съобщение, че той е изписан и се е върнал към изпълнение на задълженията си, докато на практика той все още е бил в болницата, току-що излязъл от интензивното отделение. Митрополитът е изписан дни по-късно в лошо здравословно състояние. Именно този случай дава повод на Св. Синод да започне да търси решение на проблема в епархията.

Здравословните проблеми на Перистерийския митрополит не са свързани с възрастта му, а с определено негово заболяване, което го прави неспособен да ръководи епархията без изгледи за подобрение на състоянието му. Той е роден през 1954 г., а за митрополит беше избран през март 2019 г. на мястото на подалия оставка също по сериозни здравословни причини дългогодишен митрополит Хризостом (Зафирис), който почина на 7 ноември с. г. Името на последния, който остави следи на много деен и мисионерски ангажиран архиерей, често попадаше в гръцките медии, включително и заради данъчни проверки на недекларирани доходи. През 2012 г., вече осемдесетгодишен, той беше разследван от данъчните за наличието на няколко милиона евро с необяснен произход в лични сметки. Тогава той категорично отрече обвиненията (тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8x84d 

Разпространяване на статията: