Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

IMAGПреди десет дена гръцките медии „гръмнаха” новината за открити милиони евро по сметките на двама митрополити. Уж това произлязло от разкриването на сметки в чужбина на гръцки граждани. Но не бяха посочени нито имена, нито сметки, нито точни суми, притежавани от митрополитите. Постепенно вниманието на медиите беше насочено към двама архиереи – единият на малък провинциален град (Кардица), а другият на работническия квартал Перистери в Атина. Развитието на слуха през изминалите дни явно е изненадало най-много самите митрополити. Двата информационни портала, осигуряващи новини от църковната сфера в Гърция, Амин и Ромфеа, днес поместиха изявления и на двамата митрополити. И двамата призовават всички граждани, миряни или клирици, които имат подобни сведения, да ги съобщят на Отдела за преследване на финансови престъпления към Министерството на финансите на Гърция. От службата за борба с финансовите престъпления обаче не са оповестявали конкретно тези две имена и засега настояват да запазят имената на двамата заподозрени митрополити в тайна. Вчера Атинският архиеп. Йероним се е свързал с началника на отдела и го е призовал да се даде гласност и да се изясни проблемът, защото така се създават условия за слухове и се петни цялата Църква. "Ако има виновни, те трябва да бъдат наказани", заяви Атинският архиепископ.

Перистерийският митр. Хризостом, д-р по богословие и владеещ немски, френски и английски, е известен като прекрасен пастир на малката си епархия, в която живеят работници в заводи и фабрики. Сам той живее изключително скромно и никой не може да го обвини в какъвто и да било лукс.

Тесалиотският и Фанариоферсалски митр. Кирил ІІ пък, който успоредно със свещеническата си дейност 30 години е бил учител, включително и в известната Ризариева семинария (1968-1998 г.), в писмото си до медиите дори посочва сумите, които има в гръцки банки: 35500 евро в Националната банка, получени като еднократно обезщетение при напускането на средното училище, където е преподавал като учител до избирането му за митрополит, 122 евро в Земеделската банка и 50 евро в Пирейската банка. Накрая заявява: „Предоставям възможност и безрезервно упълномощавам всеки интересуващ се да провери истинността на посоченото от мене”.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aar6u 

Разпространяване на статията: