Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

ириниНа 29 юли при тежка автомобилна катастрофа загина монахиня Сергия Зар Зар, игумения на девическия манастир „Св. Ирина“ гр. Ксанти, собщават от канцеларията на Ксантийска и Перитеорийска митрополия, Гръцка православна църква. Самата монахиня е управлявала леката кола, а при катастрофата, станала на междуселищен път в около 10 ч., е пострадал тежко и шестнадесетгодишен младеж. Той вчера е бил подложен на тежки операции, но животът му е извън опасност.

Монахиня Сергия е родена през 1952 г. в гр. Витлеем, Палестина, в православно арабско семейство с името Георгия Зар Зар. Още на деветгодишна възраст тя преминава на послушание в руския манастир „Св. Мария Магдалина“ в Йерусалим и всъщност там е отгледана и после постригана в монашество. Така се обяснява и монашеското ѝ име.

През 1978 г. Сергия се установява в манастира „Св. Ирина“ край гр. Ксанти, където под нейно ръководство се развива огромна духовна, просветна и мисионерска дейност в продължение на четиридесет и три години. С нейната грижа и усилия са отгледани, възпитани и изучени над сто деца от различни държави, включително и момичета и момчета от България. По решение на Епархийския съвет на Ксантийска митрополия през последните години в манастира се помещава девически пансион за момичета, които желаят да учат в епархийската духовна семинария.

През последните десет години под нейните и на сестринството грижи са отгледани дъщери на свещеници и църковнослужители на БПЦ, които завършват семинарията и после продължават висшето си образование било в Гърция, било в други страни.

Тленните останки на игуменката ще бъдат изложени за всенощно поклонение на 30 юли т. г. от 23 ч. в съборния храм на св. обител. Сутринта в събота в същия храм от 7 ч. ще се отслужат утринна и заупокойна св. Литургия, а от 11 ч. Ксантийският митрополит Пантелеймон ще извърши опелото заедно с митрополити и клирици на поместната църква.

Вечна и блажена да е паметта на игумения Сергия!

Справка: Манастирът „Св. Ирина“ е основан през 1972 г. от тогавашния Ксантийски митрополит Антоний (Клаудатос; † 1994 г.), известен с пастирската и благотворителната си дейност. В онези години монахини се намират трудно, но през 1978 г. с благословението на Йерусалимския патриарх Венедикт тук идват двете родни сестри и монахини Сергия и Ирина, дотогава повизавали се в руския манастир „Св. Мария Магдалина“. Митрополитът им възлага като послушание грижата за деца от страни, където се водят войни или има други конфликти. На първо време приемат деца от Палестина, но постепенно се разширява „географията“ на прием на деца. Целта на митрополита е да се дава православно християнско образование и възпитание на такива деца – нещо, което другите благотворителни учреждения не включват в целите си. Същевременно в пансиона на манастира се приемат и ученички, които се обучават в гимназиалния курс. Така се създава една общност, която наред с християнското възпитание дава възможност на момичетата да се учат на полезни занятия: шиене и бродиране на одежди, машинно плетене на дрехи, рисуване на икони, правене на свещи и тамян, дърворезба и др. След обучението си някои момичета остават като монахини в манастира, а онези, които завършват образованието си и създават семейства, продължават да поддържат духовна връзка с обителта на св. великомъченица Ирина. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xu8a 

Разпространяване на статията: