Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

top 350x250Голям пожар застрашава историческия манастир „Преп. Давид“ на гръцкия остров Евбея. Огънят е стигнал на 1.5 км до обителта, а силният вятър затруднява потушаването му.

Игуменът на обителта описва ситуацията като драматична: „Димът ни задушава, а огънят е на километър и половина от нашия манастир. Нямаме точна информация. Виждаме пламъците да приближават. От братя, които идват в манастира, разбираме как се движи огънят. Света Богородица и светият старец да помогнат, за да не стига дотук. Всичко унищожи“.

Огънят има три фронта, а островът, с дължина около 180 км и силно пресечена местност, разполага с двадесет и две пожарникарски коли, които се оценяват като недостатъчни за справяне със ситуацията. Включени са и хеликоптери, и самолети. Досега са изпепелени двадесет хиляди декара гори и десетки къщи.

Според гръцкото издание protothema.gr полицията още сутринта е издала заповед за евакуация на манастира, но дванадесет монаси са отказали да го напуснат, „за да го защитят“, макар че огънят вече обгражда обителта. Преди час стихията беше стигнала на половин километър от обителта.

Историческият манастир „Преп. Давид“ беше възроден от новопросиялия светец преп. Яков (Цаликис), който почина през 1991 г. По негово време и до наши дни манастирът е любимо място за поклонение на хиляди християни от целия свят.

Наш читател от Гърция ни съобщи, че все пак накрая монасите са напуснали сериозно застрашения манастир, като са взели само мощите на своя светец.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8x4fh 

Разпространяване на статията: