Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5582Три са жертвите на атентата, извършен днес рано сутринта в катедралата „Нотр Дам“ на френския град Ница. Има и неизвестен засега брой ранени. Мъж и две жени са били убити от нападател, въоръжен с нож.

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в катедралата в Ница, където заяви: „Ще изведем армията по улиците“. Той обяви, че ще бъде обърнато сериозно внимание на охраната на църквите и училищата, и призова цялата нация да бъде единна и да се запази вярата и свободата на изповеданията на всички религии на територията на Франция.

Папа Франциск също осъди жестокото нападение в Ница и заяви, че се моли за жертвите в катедралата. Изпратена е съболезнователна телеграма от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин до епископа на града монсеньор Андре Марсо, където той пише: „Информиран за жестокото нападение, извършено тази сутрин в църквата в Ница и причинило смъртта на няколко невинни хора, папа Франциск се присъединява с молитва към страданието на засегнатите семейства и споделя болката им“. Папата „моли Господа да донесе утеха и поверява жертвите на Неговото милосърдие“.

Извършителят на нападението е заловен. Той е на 25 години и се казва Брахим. Заявил е на полицията, че действа сам. Според кмета на Ница атентаторът е пристигнал съвсем наскоро от Лампедуза.

Мюсюлманският съвет във Франция остро осъди деянието и призова мюсюлманите в страната да се откажат от празнуването на рождения ден на пророка Мохамед.

На свой ред, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е изпратил съболезнователна телеграма до президента на Франция Еманюел Макрон. „Дълбоко съм опечален от вестта за смъртта и нанесените рани на енориаши на катедралата „Нотр Дам“ в Ница, които са резултат от нападението на въоръжен с нож човек. Дълбоко съчувствам на Вас и на френския народ в този тежък час“, се казва в съболезнованията на патриарха, публикувани на сайта на Московска патриаршия. По думите на патр. Кирил, „чудовищните злодеяния, извършвани при кощунственото използване на религиозни лозунги, няма да поколебаят стремежа на хората за мирен живот, няма да ги накарат да следват злата воля на престъпниците и да признаят за норма нечовешката идеология на жестокостта и насилието“. Негово Светейшество е изразил съболезнования на роднините и близките на загиналите и пострадалите и се моли за скорошното оздравяване на ранените и за тяхното възстановяване след преживяното изпитание.

По информация на rainews.it; vaticannews.va и deutschewelle.com


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/644yy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]