Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

mitropolit upokojenjeТази сутрин, 30 октомври, в 8:20 ч. е починал Черногорско-Приморският митрополит на Сръбската православна църква Амфилохий (Радович). Владиката се лекуваше от коронарирус в клинично-болничния център „Черна гора“ в Подгорица, където е починал след приемане на св. Тайни. За това съобщава сайтът на Черногорско-Приморската епархия на СПЦ. Вчера лекуващият го медицински екип съобщи за влошаване на функционирането на белия дроб на владиката и усложняване на състоянието му. Съобщения за неговата кончина се появиха в медиите още късно снощи, но бяха опровергани.

По-късно ще бъдат оповестени подробности около опелото и погребението на митр. Амфилохий.

Митр. Амфилохий (със светско име Ристо Радович) е роден на 7 януари 1938 г. в с. Баре Радович, Долно Мораче, кралство Югославия (сега република Черна гора). Завършва Духовната семинария „Св. Сава“, както и Богословския факултет в Белград през 1962 г., а после продължава образованието си във Философския факултет на Белградския университет, специалност класическа филология.

Силно влияние върху духовното израстване на бъдещия митрополит имат личностите на преп. Юстин Попович, голям богослов и духовник на Сръбската църква, и светогорският старец Паисий.

След това Ристо Радович продължава образованието си в Старокатолическия факултет в Берн, Швейцария. После заминава на обучение в Рим, а оттам – в Гърция, където прекарва седем години. Там приема монашество и е ръкоположен в свещенически сан с името Амфилофий по името на преп. Амфилохий Макрис, при когото прекарва известно време на остров Патмос (1966-1967 г.). В Гърция той защитава докторска дисертация върху богословието на св. Григорий Палама. Последната година от пребиваването си в Гърция о. Амфилохий прекарва на Света гора. Оттам е изпратен в Париж, за да преподава в института „Св. Сергий“. През 1976 г. се завръща в Белград и става преподавател в катедрата по православна педагогика към Белградската духовна академия „Св. Йоан Богослов“ (1980-2005 г.).

През 1985 г. е ръкоположен за епископ на Банат и се премества в Вършац. През 1991 г. е избран за митрополит на Черногорско-Приморската, Зетско-Бърдската и Скендерската епархия и се премества в Цетине. Под неговото ръководство се възражда животът в епархията, възстановяват се много църкви и манастири. Значително се увеличава броят на бялото и черно духовенство. Започва издаването на списанието „Светогор“ и се развива активна книгоиздателска дейност. През 1992 г. се възстановява работата на закритата от комунистите през 1945 г. Духовна академия в Цетине.

Като старши митрополит на СПЦ от 15 май 2008 г. той поема функциите на предстоятел на СПЦ, докато тогавашният патриарх Павле е в болница. След смъртта му митр. Амфилохий е посочен от Св. Синод на СПЦ за местоблюстител на патриаршеския престол до избирането на сегашния патриарх Ириней.

Митр. Амфилохий е член на съюза на писателите в Сърбия и Черна гора. Владее руски, гръцки, италиански, немски и френски език, включително двата класически латински и старогръцки. Автор е на стотици богословски съчинения и книги. Някои от тях са преведени на български.

Бог да го прости!

Част от творчеството на митр. Амфилохий (Радович) беше преведена и публикувана през годините и на български език. Негови текстове са достъпни в превод и в Двери и Живо Предание (тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/64h34 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]