Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (67 Votes)

243304978Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) заяви в интервю за РИА „Новости“, че дълбоко съжалява за решението на Кипърския архиепископ Хризостом да включи в диптиха предстоятеля на автокефалната Православна църква в Украйна Киевския митрополит Епифаний. Относно руската реакция митр. Иларион отбеляза, че решението ще бъде взето от Св. Синод. „Предполагам обаче, че Кипърският архиепископ ще бъде премахнат от диптиха на Руската православна църква, т. е. ще бъде прекратено неговото споменаване при богослужение до изясняване на всички обстоятелства за случилото се. Това означава прекъсване на евхаристийното общение с конкретно лице, а не с Кипърската църква като такава. Важно е да разберем дали е направил това еднолично или със съгласието на синода“, заяви митр. Иларион.

Според него на решението на архиеп. Хризостом са повлияли Вселенският патриарх и, вероятно, неотдавнашната визита на Александрийския патриарх в Кипър.

За първи път руската църковна дипломация взе решение да прекъсне евхаристийно общение не с една поместна църква, а с „отделни йерарси“ от нея, когато Гръцката църква призна Православната църква в Украйна. Все още има няколко гръцки митрополити, които не са съгласни с това решение, но тяхното несъгласие не доведе до разкол между самите гръцки йерарси и тази поместна църква запази своето единство.

Кипърската църква има по-малко йерарси и затова гласовете на несъгласните имат по-голяма тежест. Св. Синод на Кипърската църква се състои от осемнадесет члена, от които четирима днес изразиха публично своето несъгласие с акта на признание от страна на предстоятеля на Кипърската архиепископия. Според наблюдатели, ако това означава, че останалите членове на синода не възразяват срещу решението на архиеп. Хризостом, то Кипърската църква ще стане четвъртата поместна православна църква влязла в евхаристийно общение с автокефалната Православна църква на Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/648fc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]