Мобилно меню

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

Omega TV Ltreaming 2 24 08 03 49.jpxeirotogПредстоятелят на Кипърската църква архиепископ Хризостом спомена за първи път при богослужение Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна. Това стана днес по време на хиротонията на новия епископ на Арсиное Панкратий в манастира „Св. Богородица Хрисориатиса“, съобщава „Ромфея“. Този акт на практика означава признаване на автокефалната Украинска църква от страна на Кипърската архиепископия. Досега три църкви влязоха в канонично общение с новопризнатата автокефална църква в Украйна: Вселенската патриаршия, която я прие в канонично общение и след това ѝ даде томос за независимост, Александрийската патриаршия и Гръцката православна църква.

В коментар на гръцкия сайт Orthodoxia.info се отбелязва, че в кипърските църковни среди са очаквали споменаването на митр. Епифаний в диптисите да стане през следващия месец, когато архиеп. Хризостом ще отслужи тържествена св. Литургия за именния си ден. С днешното си решение архиеп. Хризостом е изненадал всички. Първата реакция е била по време на самата хиротония, когато Лимасолският митр. Атанасий, изненадан от споменаването на Киевския митр. Епифаний в диптиха, е напуснал службата. Очаква се негативна реакция и от митрополите на Кикос и Тамасос. В руските църковни сайтове вече писаха, че тези несъгласни митрополити „ще откажат да служат с архиеп. Хризостом, докато не промени позицията си“.

След признаването на Украинската автокефална църква Московска патриаршия прекъсна общение с Вселенска патриаршия в цялата ѝ юрисдикция и забрани на руснаците да се черкуват в нейни храмове по света. Изключение беше направено само за светогорския манастир „Св. Пантелеймон“. След решението на Александрийската патриаршия и Гръцката църква Московска патриаршия предприе друга тактика: на вътрешно разделение на поместните църкви, съставяйки полуофициални списъци на проруски йерарси, непризнаващи решението на своите поместни църкви, и други, с които руски клирици не могат да съслужат.

Днешното решение на Кипърския архиепископ е голям удар за московската църковна дипломация, която има изключително силни позиции в Кипър с много голяма и влиятелна руска диаспора.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/648du 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]