Мобилно меню

4.5402298850575 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (87 Votes)

kiprou xristostomosКипърският архиеп. Хризостом заяви след края на службата, на която спомена за първи път Киевския митрополит Епифаний, че това негово решение е в полза на Православието и на Кипърската църква. Може да е срещу някои конкретни лица, но това, което за него има най-голямо значение, е Православието. Днес, каза той, „споменах новия предстоятел, г-н Епифаний. Още от миналата година уведомихме Вселенския патриарх, че ще спазваме неутралност и ще послужим на Православието, общувайки с предстоятелите на поместните автокефални църкви. Заедно с Албанския архиепископ посетихме Вселенския патриарх, извън катедрата му, и поискахме разрешението му да посетя предстоятелите и да им споделя възгледите си“.

Архиеп. Хризостом отбеляза също, че е започнал своята посредническа обиколка, но здравословните му проблеми не са позволили тя да продължи пълноценно.

Кипърският архиепископ заяви, че членовете на Св. Синод не са знаели за днешното му решение. „Един от тях даже напусна службата“, отбеляза архиеп. Хризостом, визирайки Лимасолския митрополит Атанасий и му благодари за тактичността и търпението да изчака края на богослужението и да излезе малко преди това.

Накрая архиепископът изрази убеждението си, че дори не всички синодни членове да са съгласни, Св. Синод ще подкрепи писмото му до Вселенския патриарх, защото това е от полза на цялата Църква и „дълбоко в себе си всички предстоятели знаят това“.

Източник: „Прото тема“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6484f 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]