Мобилно меню

4.5443037974684 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (79 Votes)

ail.cropped.750.422На 20 октомври в късния следобед в Рим започна Междурелигиозният форум за братство и мир. Първоначално събитието се проведе в базиликата „Санта Мария ин Аракоели“, която е била център за молитва по време на чумата през Средновековието. Там и досега се пази чудотворната икона на св. Богородица, помогнала за избавлението на римляните от заразата в миналото. Темата на форума е: „Никой не се спасява сам – мир и братство“. Той се организира от общността на св. Егидий („Sant Egidio“) в Рим.

viber image 2020 10 21 10 02 07Официални гости на събитието бяха Вселенският патриарх Вартоломей и папа Франциск, както и представители на различни вероизповедания и държави по света.

Сред православните участници във форума бяха Богородският епископ Амвросий (Мунтяну), викарий на патриаршеския екзарх за Западна Европа на Московска патриаршия, митр. Йосиф от Румънската православна църква. Присъстваха и представители на Арменската апостолическа църква, на Англиканската църква, на протестантските общности, университетски преподаватели, политици и общественици.

След молитвата и произнесените слова в църквата „Санта Мария ин Аракоели“ на пл. „Кампидолио“ се състоя международният форум, на който присъства президентът на Италия Серджо Матарела, кметът на Рим Вирджиния Раджи и други представители на държавната власт.

cropped.750.422„За съжаление за мнозина войната отново изглежда като възможен начин за разрешаване на международни спорове“ – констатираха участниците във форума, които заедно с папа Франциск от площада на Капитолийския хълм в Рим отправиха общ апел за мир.

Патриарх Вартоломей се обърна към присъстващите на събранието с думите: „Светият Дух ни събра заедно, за да получим дара на мира, който идва от Бога, този свят и благословен дар ни е даден на нас, свидетелите на Евангелието на Иисус Христос, за да могат сърцата на всички ни да намерят смелостта и силата за взаимното опознаване, диалога и радостта да бъдем братя; за да може нашето съгласие и единство да победят сянката на злото, на болестите и тероризма. За да открием един нов ден в Христос, нашия Господ. С една душа сега да приемем Божието слово, за да просвети то нашите сърца и нашите души. Надяваме се в това време, пронизано от пандемията, посредством Божието слово да бъдем всички заедно и духовно обединени“.

Срещата завърши с едноминутно мълчание в памет на жертвите на пандемията и всички войни. След прочита на призива за мир „Рим 2020“ документът беше раздаден на деца, които го предадоха на присъстващите посланици и представители на националната и международната политика.

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422Текстът на апела акцентира върху мира в света и единството на хората. „Днес, в това време на дезориентация, поразени от последиците на пандемията COVID-19, която заплашва мира чрез увеличаване на неравенствата и страховете, нека кажем категорично: никой не може да се спаси сам, нито един народ, никой! Войните и мирът, пандемиите и здравеопазването, гладът и достъпът до храна, глобалното затопляне и устойчивото развитие, миграцията на населението, премахването на ядрения риск и намаляването на неравенствата не се отнасят само до отделни нации. Днес в един свързан свят, но който често губи чувството за братство, по-добре разбираме, че всички ние сме сестри и братя, всички! Нека се помолим на Всевишния, щото след това време на изпитание вече да няма „другите“, а едно голямо „ние“, богато на разнообразие. Време е отново смело да мечтаем, че мирът е възможен и необходим, че свят без войни не е утопия. Ето защо искаме още веднъж да кажем: „Никога повече война!“, се казва в апела за мир.

Накрая религиозните лидери подписаха призива и заедно запалиха свещника на мира.

На 21 октомври сутринта на Негово Светейшество патриарх Вартоломей получи почетния знак „doctor honoris causa“ от Францисканския папски университет „Антонианум” в Рим. Събитието беше почетено от кардинал Паролин, държавен секретар на Ватикана.

Снимки: vaticannews.va


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/646qk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]