Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

GennadiosНа 16 октомври във Венеция почина митрополитът за Италия и Малта и екзарх за Европа към Вселенската патриаршия Генадий (Зервос). Митр. Генадий заема митрополитската катедра от 1996 г., но служи като епископ в Италия няколко десетилетия.

Той работеше неуморно за спасението на душите на милиони православни християни в Италия и Малта както от диоцеза на Вселенската патриаршия, така и от другите сестри православни църкви.

На 20 октомври в параклиса „Сан Лазаро дей Мендиканти“ в градската болница „Сан Джовани е Паоло“ във Венеция се състоя поклонение пред покойния митрополит. По-късно тялото му беше пренесено в православната катедрала „Сан Джорджо дей Гречи“ („Св. Георги“ на гърците), където се проведе заупокойно бдение.

Днес, 21 октомври, от 10 ч. в същата катедрала беше отслужено опелото на митр. Генадий, който по-късно беше погребан в православната част на гробището „Сан Микеле“ във Венеция.

Митрополитът на Испания и Португалия Поликарп е определен за временно управляващ епархията до избора на нов митрополит на Италия и Малта и екзарх за Европа на Вселенска патриаршия.

Бог да го прости и вечна и блажена да бъде паметта му!

Митрополит Генадий е роден на 8 юли 1937 г. на о-в Родос, Гърция. Завършил е духовната семинария на о-в Патмос и Богословската школа на о-в Халки, Турция.

През 1960 г. приема монашество с името Генадий и е ръкоположен за дякон от Родоския митрополит Спиридон. През 1963 г. е ръкоположен за йеромонах и е назначен към клира на православния храм „Св. ап. Петър и Павел“ в Неапол, Италия, където служи до 1966 г.

През 1967 г. е определен за протосингел на Австрийската митрополия на Вселенска патриаршия, в която тогава влиза и Италия. През същата година е отличен с офикията „архимандрит“. Получава докторска степен от Папския богословски факултет на Южна Италия.

През 1971 г. е ръкоположен за епископ с титлата Кратейски и е назначен за викарий за Италия на Австрийската митрополия със седалище в Неапол. През 1996 г. е избран за митрополит на Италия, а интронизацията му се състои в катедралния храм „Сан Джорджо дей Гречи“ във Венеция. През 2005 г. към титлата му е добавен и о-в Малта.

Митр. Генадий беше професор по патрология на университета в Бари. По време на своето управление той е основал шестдесет и пет нови енории и пет манастира.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6464d 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]