Мобилно меню

4.4489795918367 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (49 Votes)

detail20200912 SNV 2844 обрМосковският патриарх Кирил посети Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия по повод двадесет и пет години от включването в него на Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), който започва работа там като йеромонах през 1995 г. Митр. Иларион става ръководител на отдела през 2009 г. Вчера патр. Кирил връчи на Волоколамския митрополит нагръден кръст с панагия като награден подарък.

Новината за тази визита на Московския патриарх е отразена в официалния сайт на Отдела за външноцърковни връзки, макар че не става дума за празнична годишнина (обикновено годишнина от архиерейска хиротония или митрополитски сан).

Акценти в отправените поздравления говорят по-скоро за знаково посещение. Благодарейки за визитата, митр. Иларион (Алфеев) завършва с думите: „Искам да Ви уверя, Ваше Светейшество, че Отделът за външноцърковни връзки – това са хора, които са Ви предани, предани са на църковното дело“.

Това уверение идва на фона на множество коментари в социалните мрежи и медии от последната година за конфликт между председателя на Отдела за външноцърковни връзки и Московския патриарх и дори за смяна на митр. Иларион от този пост. Коментираха се и засилени контакти между митр. Иларион и Псковския митр. Тихон (Шевкунов), смятан за вероятен бъдещ патриарх на РПЦ.

Отразеният в официалната новина отговор на патриарха гласи: „Много се радвам да посетя това учреждение, на което отдадох двадесет години от живота си като председател и много повече като сътрудник, да видя как добре се развива всичко, колко добре е организирана работата и какви квалифицирани хора работят тук“.

„В памет на това събитие (двадесет и пет години от започване на работа в ОВЦВ – бел. рел.) искам да Ви подаря кръст с панагия. Нека Бог Ви помага в този много отговорен дял на църковната работа. Вие оглавявате нашите външни връзки, връзките с чужбина. Това винаги е било много важно и необходимо за Църквата. Още повече в наши дни. Бог да Ви помага“, заяви патриархът.

Журналисти припомнят показателните думи от приветствието на патр. Кирил към митр. Иларион по повод неговата петдесетгодишнина относно най-важното качество, което се очаква от заемащия този висок пост в РПЦ: „Вие сте човек с големи способности, добро образование и освен това имате една важна добродетел: Вие отъждествявате себе си с курса, който следва Църквата. Вие не започвате да обсъждате дали този курс трябва да се следва или не, или пък че трябва да се коригира“.

Посещението на Московския патриарх в ОВЦВ и уверенията в „лоялност“ към него са знак за евентуално преодоляване на кризата на доверието между ръководеля на МП и неговия „външен министър“, както наричат в медиите Волоколамския митр. Иларион (Алфеев).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/68wfu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]