Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

kyprou me alexandreias 01Двама кипърски митрополити – Китийски (седалище в Ларнака) Нектарий и Тамасоски Исайя – се изолираха доброволно „под карантина“, след като двама служители на митрополията в Китион бяха диагностицирани с коронавирус. Тестовете на митр. Нектарий са отрицателни, но въпреки това той се е изолирал доброволно за период от четиринадесет дни. Същото е направил и митрополитът на Тамасос Исайя, който няколко дни преди това бил общувал с митр. Нектарий.

„Доброволната карантина“ на двамата митрополити доведе до промяна в програмата на Александрийския патриарх Теодор, който е на едноседмично официално посещение в Кипър. Макар че програмата му не беше обявена официално, кипърски медии съобщават, че той трябваше да посети двете митрополии и да присъства на 17 септември на празнично богослужение в епархията на Тамасос, където да отслужи вечерна. Карантината на митр. Исая доведе до промяна в тези планове.

Двамата митрополити са сред най-активните поддръжници на политиката на Руската православна църква в Кипър, със значително руско население в епархиите си. Митр. Исая дори възприе руския стил в богослужебното си облекло. Те имат категорично отрицателно отношение към автокефалната Православна църква в Украйна, която беше приета преди това в канонично общение от Вселенската патриаршия. Впоследствие Александрийската патриаршия и Гръцката православна църква също влязоха в богослужебно общение с Украинската църква, ръководена от Киевския митр. Епифаний.

Неслучайно във визитата на Александрийския патр. Теодор не беше предвидена литургия с негово участие, която той като патриарх трябваше да оглави и да спомене всички предстоятели на поместните автокефални църкви, включително и автокефалната Украинска църква. Тъй като Кипърската архиепископия не се е произнесла по този въпрос и има силно раздвоение между митрополитите, предстоятелят на Александрийската църква служи на Кръстовден само в подворието на Александрийската патриаршия в Никозия.

По време на посещението си в Кипър патр. Теодор се срещна с Кипърския архиепископ Хризостом и разговаря с него насаме, както и с митрополита на Пафос Георгий. Той имаше срещи с кипърския президент и с други политически лица в страната.

На снимката: двамата предстоятели - Кипърски Хризостом Втори и Александрийски Теодор Втори.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/684dp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]